Hlavní obsah

V příštím roce přispěje Zlínský kraj na obnovu venkova 43 miliony korun

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Program na podporu obnovy venkova pro rok 2020 schválila Rada Zlínského kraje. Z programu podpoří například obnovu a údržbu obecního majetku nebo zpracování územních plánů obcí.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Kraj má v programu připraveno 43 milionů korun,“ uvedla dnes krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Podpora z tohoto našeho dotačního programu je zaměřena zejména na aktivity směřující k obnově obecního majetku, které nejsou podporovatelné v rámci kohezní politiky 2014+, přičemž však jejich realizace je prioritou obce, případně bariérou jejího rozvoje nebo velkou zátěží pro obecní rozpočet," informoval radní Zlínského kraje Jan Pijáček, který má ve své gesci oblast řízení dotačních programů.

Program je podle radního rozdělen do čtyř dotačních titulů. První je určen pro projekty na obnovu obecního majetku, konkrétně na rekonstrukci, modernizaci a výstavbu místních komunikací nebo objektů a areálů sloužících ke kulturním či sportovním účelům. Druhý dotační titul je zacílen na projekty na zpracování návrhů nebo změn územních plánů.

„Z třetího titulu budou podporovány projekty na ochranu životního prostředí, například vybudování nebo revitalizace stanovišť určených k umístění kontejnerů na tříděný odpad. Čtvrtý titul je zaměřen na region Morkovska, který je oproti ostatním částem kraje znevýhodněn vyšší nezaměstnaností a vyšším indexem stáří,“ dodal Pijáček.

„U prvního až třetího dotačního titulu budou moci o podporu žádat obce Zlínského kraje do dvou tisíc obyvatel, u čtvrtého titulu obce do 500 obyvatel,“ přiblížila Adéla Kousalová.

Program bude společně s formulářem žádosti zveřejněn na úřední desce a webu Zlínského kraje 18. prosince. Příjem a registrace žádostí o podporu bude probíhat od 20. ledna do10. února 2020. O přidělení podpory rozhodnou orgány Zlínského kraje do konce dubna 2020.

V letech 2017–2019 rozdělil Zlínský kraj v rámci tohoto programu dotace v celkové výši 109 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám