Hlavní obsah

V Priessnitzových lázních oslaví léčivou moc vody

Novinky, Táňa Arťušenková

Zakladatel lázní v Jeseníku Vincenz Priessnitz v první polovině 19. století věřil intenzivnímu pohybu na čerstvém vzduchu. Klienty doslova vyháněl do lesů k procházkám proloženým sprchováním ve venkovní sprše, pitnou kůrou, sluněním i brouzdáním v rose. O léčivé síle jesenické vody nepochyboval.

Článek

V Priessnitzových léčebných lázních (PLL) v Jeseníku si u příležitosti Světového dne vody připomenou od 20. do 23. března nejen její léčivou moc.

Ve středu zájemci vyrazí s průvodcem Jiřím Glabazňou na komentovanou procházku po léčivých pramenech. Dozví se mnoho zajímavostí o jedinečnosti Studničního vrchu a historii jednotlivých pramenů.

Přednáška Jiřího Glabazni Géniové živé vody zase přibliží osudy vodních čarodějů Vincenze Priessnitze, Viktora Schaubergera a dalších osobností. Začne ve čtvrtek 21. března v 19 hodin.

Hudební skupina Hanulík Brothers se Zdislavou Začalovou z Jeseníku vystoupí v pátek 22. března ve 20 hodin. Ve svém repertoáru mají jazzové a swingové melodie i moderní skladby v notně staromilském hávu, takže milovníci tohoto žánru se už nyní mají na co těšit.

Nýznerovské vodopády u Žulové v údolí Stříbrného potoka bývají nejkrásnější na jaře, kdy díky vysokému průtoku jsou nadmíru působivým přírodním jevem. Na výlet k nim se můžete vydat v sobotu 23. března v 9 hodin. A od 19 hodin jesenické oslavy Světového dne vody zakončí cestopisná přednáška cestovatele Libora Turka Voda světa.

Pokud vybude chvilka, pak je možné navštívit lázeňskou vyhlídku. Kouzelnou věžičkou s kruhovým ochozem završil před více než sto lety architekt Leopold Bauer Sanatorium Priessnitz. Po vystoupání 57 schodů se nabízí neopakovatelný zážitek z pohledu do Pradědovy říše.

Vyhlídku na hřebeny Hrubého Jeseníku si mohou vychutnat i osoby trpící závratí nebo strachem z výšek přes okna z vnitřního prostoru věžičky. Vůbec tak není nutné vyjít ven na ochoz. Tato možnost přichází vhod i při studeném zimním počasí. Otevřeno je celoročně.

Děti láká Háj víly Ozdravy, přírodní hřiště, kde je provází přírodní živly a bytosti jesenických hor. Čeká je Obří výhledna, Hejkalův domeček, Labyrint, Nádrže zádrže, Skrýše a další místa. Prostor je vymezen hraničními kameny a jeho součástí je také Čarovný smrk, jeden ze dvou památných stromů v areálu lázní. Pomocníkem a správcem je hejkal Zurčala, jehož zápisník je k dispozici v Lázeňském informačním centru. Háj je celoročně volně přístupný, nejvíce navštěvovaný je od dubna do října.

Jedinečné okolí prvních vodoléčebných lázní světa turisté objevují na lázeňských trasách. Přitom využívají bezplatnou mobilní aplikaci Gräfenberg APP, s níž mají přehled o dvanácti turistických, cykloturistických a léčebných trasách zaměřených na posílení fyzické kondice v okolí Studničního vrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám