Hlavní obsah

V Příbrami vznikne nová mateřská školka, bude waldorfská

Novinky, Tomáš Vašíček

Radní města Ing. Juraj Molnár a Jiřina Kaiserová, která je zároveň předsedkyní městské komise pro výchovu a vzdělání, v pátek provedli novináře prostorami, kde v Příbrami vznikne nová mateřská škola. Potvrdili také fakt, že školka bude zaměřená na waldorfský typ výchovy a vzdělání.

Foto: Tomáš Vašíček

V současné době by v prostorách nikdo školku nehledal, to se ale během pár měsíců změní.

Článek

O vzniku nové školky se v Příbrami hovoří již delší dobu, a to i přesto, že současná celková kapacita školek ve městě dostatečně pokrývá poptávku ze strany rodičů. Vedení města vyslyšelo hlasy občanů Příbrami a rozhodlo, že nová školka bude tzv. waldorfská, to znamená, že k výchově a vzdělávání dětí zde bude přistupováno v rámci zásad waldorfského vzdělávání. Projekt bude v maximální možné míře financován z dotace.

„Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy schválil dotaci z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti NUTS 2 Střední Čechy na projekt Rekonstrukce budovy-zřízení nové mateřské školy v Příbrami, nám. Dr. J. Theuera 261 ve výši 8 957 760 Kč, což odpovídá maximální výši dotace 80 procent z částky celkových plánovaných způsobilých výdajů,” uvedl při prohlídce radní Juraj Molnár.

Celkové náklady na projekt jsou podle rozpočtu 11 217 226 Kč, z toho jsou celkové způsobilé výdaje projektu 11 197 201 Kč a nezpůsobilé 20 025 Kč (výdaje na mikrovlnné trouby a některé pomůcky pro výuku).

„Spolufinancování projektu z rozpočtu města odpovídá částka 2 259 465 Kč. Skutečná výše spolufinancování bude pravděpodobně nižší vzhledem k tomu, že po realizaci zadávacího řízení se předpokládá nižší vysoutěžená cena za realizaci zakázky,” dodal Molnár.

„Realizace projektu by podle časového harmonogramu měla být zahájena letos v dubnu a dokončena v září. Smlouva o přijetí dotace byla schválena zastupitelstvem města 27. ledna, což byla podmínka pro udělení dotace,” doplnila Jiřina Kaiserová, která se netajila dobrým pocitem z toho, že se nová školka nakonec realizovat bude, což sama označila za jednu ze svých priorit.

Komentář připojil také hejtman Středočeského kraje, který byl v minulých letech starostou Příbrami a myšlenku nové školky s waldorfským zaměřením také podporoval. „Jsem rád, že Příbram jako jedno z mála měst prakticky plně pokrývá poptávku po místech ve školkách. Máme ve školkách i děti z obcí kolem Příbrami, kde kapacity chybí. Nová školka znamená další desítky míst a určitě se jedná o dobře investované peníze,” uvedl Řihák.

Reklama

Výběr článků

Načítám