Hlavní obsah

V Příbrami se bude o dotace žádat elektronicky

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Příbram rozdělí každoročně na dotacích pro sportovní kluby i další občanské spolky desítky miliónů korun. Agenda dotačních žádostí představuje velikou administrativní zátěž. Pomoci by měla elektronizace systému, jejíž spuštění je v plánu od roku 2014.

Foto: Ondřej Šlechtický

Vpravo Ing. Juraj Molnár (ČSSD), vlevo 1. místostarosta města MUDr. Ivan Šedivý (ODS).

Článek

Právě nová úprava dotačních řízení, která by měla začít platit od roku 2014, byla jedním z bodů posledního jednání městského zastupitelstva. Rada města předložila zastupitelům návrh, který počítá se zřízením centrální elektronické aplikace, a svůj díl již také odvedly jednotlivé městské komise, které přepracovaly současné zásady, jež stanovují závazný postup při poskytování dotací.

"Hlavní výhodou je zjednodušení celého systému, který zároveň při vyplňování formulářů nedovolí žadatelům udělat chybu, takže i pro jednotlivé spolky bude dotační řízení přehlednější. Významná bude také časová úspora a ušetří se i na kancelářském materiálu. Díky změnám v celém systému dotačních řízení dojde také ke sjednocení a větší efektivitě," uvedl radní Ing. Juraj Molnár.

Město Příbram poskytuje dotace mnoha žadatelům, od církví, přes školy a sportovní kluby až k neziskovým organizacím v oblasti sociálních služeb, zdravotnictví či životního prostředí. Někteří menší žadatelé by se nového systému mohly obávat, což je ale podle vedení města zbytečné.

"Pracovníci příslušných odborů na městském úřadě budou i nadále k dispozici všem žadatelům, budou jim nápomocni při vyplňování žádostí a vše bude i nadále pod jejich kontrolou. Tím, že městské komise zároveň přepracovaly pravidla pro podávání žádostí, tak i v této oblasti bude posíleno poradenství ze strany městského úřadu. A to tak, aby všichni žadatelé věděli, jak mohou žádat, za jakých podmínek a měli k dispozici veškeré potřebné informace," dodal Ing. Juraj Molnár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám