Hlavní obsah

V Přepychách vrcholí přípravy na vyhodnocení krajského kola soutěže Vesnice roku

Novinky, Dana Ehlová

Radost z vítězství v krajském kole Vesnice roku, kterého s převahou dosáhla obec Přepychy na Rychnovsku, aktuálně přehlušují starosti s přípravami slavnostního vyhlášení vítězů. To podle regulí pořádá právě vítězná obec a do soboty 19. srpna zbývá už jen pár dnů.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Obec Přepychy, která zvítězila v krajském kole soutěže Vesnice roku 2017, připravuje slavnostní vyhodnocení.

Článek

Celá slavnost proběhne 19. srpna v prostoru sportovního areálu SK Přepychy a začíná v 10 hodin. „Využijeme přitom mnohaleté zkušenosti z pořádání festivalu dechových hudeb Karla Pšeničného na tomto místě. Bohužel jsme museli opustit variantu prostranství u kostela svatého Prokopa, které není dostatečně velké,” sdělila starostka Přepych Zdeňka Seidelová.

Tak trochu s úlevou také prozradila, jak prozíravý krok udělala už na začátku letošního roku, kdy výsledky soutěže ještě nebyly známy. „Členům SK jsem tehdy ukázala asi padesát fotografií, na nichž jsem zachytila, co všechno je tam třeba uklidit nebo opravit. Teď dodatečně oceňuji, že jsme tak už na začátku letošního roku začali s úklidem v areálu sportovního klubu.”

Uklidit se ovšem musí celá obec, a tak v Přepychách počítají s vyhlášením brigády za zvelebení všech zákoutí obce, objednali zametací vůz, počítají samozřejmě i s vysekáním trávy.

Uspořádání tak velké akce je vlastně věcí celé obce. Každé pondělí se schází pořadatelský tým zhruba patnácti lidí, jehož členy jsou i předsedové jednotlivých spolků působících v obci. „Pravidelně si upřesňujeme úkoly na sobotu 19. srpna. Jsem spokojena, jak spolupráce zatím funguje. Vše ovšem řídí čtyřčlenný výbor, v němž jsem já jako starostka, místostarosta Honza Macháček, moderátor Honza Dušek a Jiří Králíček ze spolku Abakus,” popsala dění Seidelová.

Program oslav je v podstatě daný, pořadí oceňovaných obcí také. Oproti předchozím zvyklostem zvolili pořadatelé variantu, kdy významní hosté nebudou sedět na podiu, ale na VIP místech v prvních řadách. Vedle podia navíc umístí velkou LED obrazovku, jež bude přenášet dění. Moderování slavnosti se ujme zkušený Honza Dušek, který nyní připravuje také krátké spoty o každé z 15 oceněných obcí. 

„Odpoledne se představí jarmareční těleso Nešlapeto, dechová hudba Opočenka, swingový ZatrestBand, popová kapela Memphis. Přepychami bude možné projet i na bryčce,” vystavila pozvánku Seidelová a pokračovala: „Nezapomínáme ani na děti, pro ně chystáme různé atrakce. Hodně spoléhám na Jiřího Králíčka ze spolku Abakus, který má v této oblasti velké zkušenosti a také přichází se zajímavými nápady. Budeme mít například půjčeny hledačky kovů a děti budou hledat mince, za něž si půjdou něco koupit. Nabídky se množí, například jsme jednali i s panem kouzelníkem z nedalekých Bohuslavic, který na svých vystoupeních předvádí i levitaci někoho z diváků.”

Oslavy Vesnice roku ale vlastně začnou už o den dřív - 18. srpna večer, kdy pořadatelé promítnou úspěšný český film Anděl Páně II a svoji účast na projekci potvrdil dokonce režisér Jiří Strach.

Reklama

Výběr článků

Načítám