Hlavní obsah

V pražském Muzeu Karlova mostu voní sláma. I tady nastal čas betlémů

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slaměný betlém s postavami v životní velikosti má v pražském Muzeu Karlova mostu už tradici. Za podobiznami Marie, Josefa, Ježíška a dalších tradičních postav v nadživotní velikosti sem v době adventu přicházejí desítky návštěvníků. Prohlížejí si skutečný unikát.

Foto: www.prazskebenatky.cz

Pražský betlémářský unikát vytvořil přímo pro Muzeum Karlova mostu polský výtvarník Andrzej Wrzecionko.

Článek

Autorem výjimečného betlému je polský výtvarník Andrzej Wrzecionko. Pražský betlémářský unikát vytvořil přímo pro Muzeum Karlova mostu na požádání jeho ředitele muzea Zdeňka Bergmana.

Betlém je každý rok jiný, rok co rok se totiž rozrůstá o nové svědky Narození Páně. Sláma, z níž jsou figury vytvořeny, pochází z luk ze slovensko-polského pomezí. V betlémě je Svatá rodina, pastýři, koně, velbloudi i Tři králové. Unikátní podívaná je doplněna také zvukovou kulisou.

Jedinečný slaměný betlém je v současné době jedinečnou dominantou Muzea Karlova mostu. Návštěvníci muzea se také mohou těšit na Skleněný betlém, jehož postavičky v moderním stylu jsou opravdovým unikátem v tvorbě jesliček, také Vltavský rybí betlém známého akvaristy pana Rachvalíka.

Svatou rodinu zobrazuje ve velmi nezvyklé kompozici, která má své kořeny v raném křesťanství, kdy se Ježíš ve zkratce znázorňoval jako ryba. Nejrozsáhlejší jsou jesličky z kukuřičného šustí se sto osmnácti postavami, mezi nimiž nechybí ani ty, které stavěly Karlův most.

Po prohlídce betlémů nemusí návštěva muzea končit, lze si ji prodloužit o další zážitky z projížďky Pražskými Benátkami až na Čertovku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám