Hlavní obsah

V Poslanecké sněmovně se diskutovalo o situaci znevýhodněných skupin na trhu práce

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod patronací místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Ing. Kristýny Zelienkové se v úterý 24. února v Praze uskutečnil mezinárodní seminář na téma Začleňování a udržení znevýhodněných skupin na trhu práce.

Foto: Archív Audit organizace s.r.o., spoluorganizátor semináře

Seminář ačleňování a udržení znevýhodněných skupin na trhu práce byl vůbec první mezinárodní akcí tohoto druhu konané na půdě Poslanecké sněmovny.

Článek

„Seminář Začleňování a udržení znevýhodněných skupin na trhu práce byl vůbec prvním mezinárodním seminářem v historii Poslanecké sněmovny. Za cíl si kladl seznámit účastníky s možnostmi využívání nových trendů a programů v oblasti zaměstnanosti a představení již fungujících zahraničních modelů,“ uvedla k semináři jeho spoluorganizátorka poslankyně Ing. Kristýna Zelienková.

O zahraničních zkušenostech s řešením situace znevýhodněných skupin na trhu práce s účastníky semináře debatovaly prezidentka evropské organizace COFACE Annemie Drieskens, finská ombudsmanka pro rovné příležitosti Pirrko Mäkinen a členka městské rady rakouského Grazu Elizabeth Potzinger.

Hovořilo se o tématech spojených se zaměstnáváním znevýhodněných osob a mladých lidí, možnostech spolupráce specializovaných poradenských center s veřejným sektorem, způsoby zapojení a motivace zaměstnavatelů do vytváření nových pracovních míst, specifickou situací ve vyloučených lokalitách v ČR, ale také rovnosti mužů a žen na trhu práce a jeho pozitivním dopadu na fungování rodiny.

„Pozitivní vliv rovnosti mužů a žen na fungování rodiny dokládají slova Pirrko Mäkinen. Podle ní finské zkušenosti hovoří dokonce o vlivu na rozvodovost manželství. Studie rovných příležitostí s ohledem na trh práce totiž ukázala, že manželství, kde v průběhu péče o dítě čerpá rodičovskou dovolenou matka i otec, jsou pevnější,“ doplnila poslankyně Zelienková.

Projekt založený na fungující spolupráci specializovaných poradenských, respektive odborných komunitních center a veřejného sektoru účastníkům představila Ing. Jitka Urbánková, ředitelka společnosti Audit organizace. Praktické zkušenosti s implementací pak popsal tajemník města Tábor Mgr. Lubomír Šrámek.

„Z jeho slov vyplynulo, že je spousta činností, které v souvislosti s trhem práce město velikosti Tábora není schopno samo kapacitně zvládnout. Ocenil přínosy, které městům účast v projektu přinese,“ zdůraznila poslankyně Zelienková.

Seminář se nezabýval znevýhodněnými skupinami výhradně z pohledu rovných příležitostí mezi muži a ženami. Dotkl se také problematicky znevýhodnění z hlediska etnického.

„Elisabeth Potzinger v této souvislosti zmínila pozitivní zkušenosti se začleněním romského etnika v rámci projektu Bio česnek, který v Grazu realizují. Pozitiva začleňování romského etnika s ohledem na prevenci kriminality zdůraznil ve svém vystoupení také Vladimír Tesařík, starosta města Dolní Poustevna na Šluknovsku,“ dodala poslankyně Zelienková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám