Hlavní obsah

V Popicích rozkvetly růže, které už dva měsíce kvést neměly

Novinky, Marek Venuta

Venku mrzne, padá sníh, ve středu začíná prosinec. V Popicích u Znojma se přesto odehrál příběh jak z jiného ročního období. Rozkvetly tu růže, které už dva měsíce kvést neměly.

Foto: Marek Venuta

Šťastná majitelka růží.

Článek

Poslední listopadový víkend se lidé snažili využít a zvládnout poslední práce na polích a zahradách. S varováním meteorologů, že bude padat sníh, dávali ochrany proti okusu zvěří k ovocným stromům, zalévali okrasné dřeviny, aby přes zimu nezmrzly, shrabávali listí a podobně.

A zde se dostáváme k našemu příběhu. Tatínek spolu s dětmi ještě opozdile ryl růžovou zahrádku a trhal z ní plevel. Když došlo na sestříhávání porostu růží, všiml si, že na záhonku je ještě několik zpola rozvitých rudých růží a malých poupat. Opatrně je odstřihl a synek je vítězoslavně donesl mamince. Dala je do vázy na stůl a zde za necelé dva dny napučely tak, že začaly krásně vonět. Což u růže jménem Erotika je jednou z jejích předností.

Je opravdu s podivem, že i když tyto růže daly spoustu květů přes léto, nakvetlá poupata i v tak pozdní době dosud nezmrzla.

Zmíněná růže Erotica je velkokvětá růže ze skupiny čajohybridů. Keř bývá vysoký 60 až 80 cm. Květ je tmavě červený, velký, silně voní. A co je v tomto případě podstatné - kvete od června do září. Zahrádka v Popicích tak dokázala platnost pořekadla o výjimce, která potvrzuje pravidlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám