Hlavní obsah

V Poličce zavzpomínali na události roku 1938

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu v poličském muzeu zavzpomínali na rok 1938, kdy bylo jejich české město okupováno Němci. Letos uplyne 75 let od Mnichovského diktátu, a proto se Poličští rozhodli zmíněné události připomenout výstavou.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Na zahájení výstavy přišly desítky návštěvníků všeho věku, někteří přišli na tyto události zavzpomínat, nebo se o nich dozvědět víc. „Na výstavě je k dispozici mnoho fotografií, novin a jiných tištěných dokumentů, které si každý může prohlédnout. Zajímavá je i mapa, kde je přesně zakreslena demarkační linie, která tu vedla. Přestože jde o téma smutné, výstava se mi moc líbí,“ řekla jedna z návštěvnic vernisáže výstavy.

Úvodního slova se chopil Mgr. Stanislav Konečný, jenž návštěvníky uvedl do situace, kdy dne 6. října 1938 zazněla v rozhlase šokující zpráva, že v německém záboru bude i česká Polička a několik dalších vesnic z okolí. Připomněl, jaký byl regionální dopad Mnichovského diktátu, který se stal předzvěstí rozpoutání druhé světové války.

Následně mohli návštěvníci zhlédnout archivní filmové záběry z okupované Poličky a dobový film Jiřího Jeníčka Československá armáda z roku 1937.

Výstava bude k vidění až do 10. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám