Hlavní obsah

V Poličce připravují komentované prohlídky Markéty Kolářové a Martina Šmída

Novinky, Alena Zavoralová

V rámci výstavy 72. Umělecký Salon v Poličce - Za hranicí okamžiku připravuje tamní muzeum komentované prohlídky absolventky AVU v Praze Markéty Kolářové a vedoucího ateliéru Designu a vizuální komunikace ze SUPŠ Jihlava-Helenín Martina Šmída.

Foto: Radka Vostřelová

Zleva kurátorka Jana Vlčková, Markéta kolářová a Martin Šmíd na zahájení výstavy Za hranicí okamžiku

Článek

Ve čtvrtek 3. října od 15:00 se ve výstavních sálech Městské galerie koná komentovaná prohlídka děl Markéty Kolářové.

Sama autorka představí úskalí své tvorby a své tvůrčí procesy, které vyvěrají v cyklu Afektivní krajiny. Část cyklu můžete zhlédnout ve výstavním prostoru a budete moci o dílech s autorkou diskutovat. Markéta Kolářová je rodačkou ze Sádku u Poličky, aktuálně žijící střídavě v Praze a v již zmíněném Sádku. V roce 2019 absolvovala na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru malby u Josefa Bolfa,“ uvedla kurátorka výstavy MgA. Jana Vlčková.

O týden později ve středu 9. října od 16:00 proběhne v audiovizuálním sále centra přednáška umělce a pedagoga Martina Šmída.

„Přednáška zaměřená na vlastní tvorbu autora, poličského rodáka, na její vývoj a užívání mnoha materiálů. Autor bude hovořit také o Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava–Helenín, na níž je vedoucím ateliéru Design a vizuální komunikace. Sám Martin Šmíd prošel studiem skla, až nakonec v roce 2005 absolvoval Fakultu umění v Brně v ateliéru nefigurativního sochařství u Jana Ambrůze,“ dodala kurátorka.

Oba umělci nezaznamenávají popisně určité části krajiny, nýbrž zážitky, prožitky z ní či energii pohybu těla v daném okamžiku na určitém místě. Intuitivně využívají krajinných prvků pro vyjádření svých zkušeností či vzpomínek a vytvářejí tak silná autentická díla.

Zájemcům doporučujeme zhlédnout výstavu předem v budově radnice na náměstí. Výstava bude k vidění od 14. září do 5. listopadu 2019 ve výstavních sálech Městské galerie na Palackého náměstí v Poličce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám