Hlavní obsah

V Poličce představí divadelní plakáty Jana Schmida

Novinky, Klára Kašparová

V lednu v knihovně v Poličce představí zajímavou osobnost české divadelní a výtvarné tvorby – Jana Schmida. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní plakáty pro Studio Ypsilon a na Jana Schmida osobně.

Foto: Klára Kašparová
Článek

Jan Schmid je nejen výtvarníkem, ilustrátorem, divadelním pedagogem, ale také autorem několika divadelních her, řady beletristických i odborných knih. Rovněž připravuje a moderuje společně s Janem Lukešem v České televizi Literární magazín 333.

Roku 1963 založil soubor, který rok poté dostal název Studio Ypsilon a dodnes je jeho ředitelem a uměleckým vedoucím.

„Schmidovy divadelní plakáty pro Studio Ypsilon jsou zajímavým fenoménem. Na české divadelní scéně není druhé divadlo, které by mělo téměř padesát let plakáty z dílny jednoho autora, plakáty, které jsou unikátní jednotným výtvarným názorem a grafickou podobou,” řekl jeden z organizátorů výstavy, fotograf Pavel Vácha.

Návštěvníci se také mohou těšit na vernisáž, která se uskuteční ve čtvrtek 23. ledna v 18 hodin ve vestibulu poličské knihovny s osobní účastí Jana Schmida.

„Nezaměnitelný autorův výtvarný rukopis nepopisným způsobem přibližuje divákům charakter inscenace a je trvalou a nezaměnitelnou součástí vizuální podoby Studia Ypsilon. Není divu, že Schmidovy plakáty se staly objektem zájmu řady sběratelů,“ dodal Pavel Vácha.

Výstava bude k vidění ve vestibulu knihovny od 11. ledna do 3. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám