Hlavní obsah

V Pohoří začala obnova zeleně. Vedení obce se inspiruje historickými pohlednicemi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pohoří na Rychnovsku začala obnova zeleně v centru obce. Není přitom bez zajímavosti, že inspirací se staly historické pohlednice zachycující střed vesnice mezi 20. a 40. lety minulého století, kdy byla zeleň důležitou součástí centra obce a velkou měrou se podílela na formování jeho podoby.

Foto: obec Pohoří (archiv)

Historická pohlednice Pohoří zachycující zeleň v centru obce.

Článek

Vysazení prvních stromů předcházelo provedení důkladného dendrologického průzkumu a inventarizace všech stromů na pozemcích obce. Následovalo zpracování odborného posudku a projektu, na jehož zrodu se podíleli také někteří občané obce.

Jaké jsou tedy cíle při výsadbě nové zeleně? Jednak přispět k vytvoření kvalitního životního prostředí v Pohoří, vedle toho zajistit i koncepční stromovou výsadbu v jeho centru. Výsadba přinese novou generaci stromů a zeleně, která přispěje k vytvoření kvalitního veřejného prostoru.

Obnovená zeleň svými mikroklimatickými vlastnostmi rovněž podpoří kvalitní životní prostředí a zároveň bude mít ekologický význam, neboť stromy poskytnou úkryt pro ptactvo, hmyz a drobné živočichy. V neposlední řadě podpoří funkci edukativní - u místní základní školy bude možné novou výsadbu doplnit o ptačí budky, krmítka, případně další prvky a využít tak zeleň jako přirozený zdroj informací během pozorování při výuce.

Předpokládané náklady projektu dosahují částky 146 tisíc korun. „Obec Pohoří podala na tento projekt žádost o poskytnutí podpory na výsadbu zeleně v obci dle podmínek Národního programu Životního prostředí na základě výzvy, vyhlášené MŽP,“ sdělila starostka Helena Suchánková, kterou těší, že 19 vzrostlých stromů už našlo své stanoviště a zdobí prostranství před základní a mateřskou školou, dále před obecním úřadem nebo u parkoviště v centru. Jedná se vesměs o listnáče - habry, jinany, ozdobné třešně nebo jabloně.

„Rádi bychom se nechali inspirovat historií a navázali na ni,“ zdůraznila Helena Suchánková a dodala, že obec v blízké budoucnosti zkrášlí také záhony s trvalkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám