Hlavní obsah

V Plzni vystavuje newyorská výtvarnice spolu s talentovanou Japonkou

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První evropská výstava velkoformátových kaligrafií japonské umělkyně Shōko Kanazawa, která je postižena Downovým syndromem, a přesto dosáhla ve své tvorbě zcela výjimečného mistrovství, se v prostorách Západočeského muzea spojila s výstavou přední newyorské výtvarnice Karen LaMonte.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Festival japonské kultury Japan Fest 2015 v průběhu celého roku nabízí bohatý kulturní program.

Článek

Ta představí v Plzni kolekci svých litých bronzových, keramických a skleněných plastik kimon. Obě výstavy se uskuteční v rámci prestižního mezinárodního festivalu Japan Fest 2015, který je součástí projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Zároveň jde o symbolický dialog mezi českou a japonskou kulturou v rámci oslav 25 let partnerství měst Plzně a Takasaki.

„Přestože jsou od sebe obě města vzdálena vzdušnou čarou přes devět tisíc kilometrů, je spolupráce v oblasti kultury velmi aktivní. Stejně tak ale funguje partnerství i v oblasti ekologie, pomáháme si také v případě živelných katastrof,” uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Připomněl sbírku občanů Takasaki, kteří přispěli na odstranění škod v Plzni po povodních před 13 lety, i finanční dar Plzně partnerskému městu po ničivém zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

„Festival japonské kultury Japan Fest 2015 v průběhu celého roku nabízí bohatý kulturní program, propojující evropskou a japonskou kulturu. Společně s místními i zahraničními partnery jsme připravili téměř tři desítky projektů: filmová díla, taneční vystoupení různých žánrů, výstavy fotografií, ale i tradiční japonské umění jako je kaligrafie, bonsai či hra shogi. Poté, co se Plzni představil zvukový a vizuální experimentátor Ryoji Ikeda či Kjótský symfonický orchestr, nás čeká další z vrcholů přehlídky: výstava kaligrafií současné japonské umělkyně Shōko Kanazawy,” láká Plzeňany Petr Šimon, manažer zahraničních projektů Plzně 2015.

Výstavy Shōko Kanazawa a její tušový svět a Karen LaMonte: Floating World byly za přítomnosti umělkyň slavnostně zahájeny 10. září a potrvají do 11. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám