Hlavní obsah

V Plzni se spojili občané, sdružení a politické strany proti neonacistům

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 24. srpna je do Plzně nahlášena rasistická protiromská demonstrace spolu s pochodem skrze Petrohrad, pořádaná sympatizanty extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti, nástupnické formace zakázané Dělnické strany.

Foto: Iniciativa "V Plzni nácky nechceme"

V Plzni se spojují občané, neziskové organizace a politici, aby společně dali najevo, že odmítají pokusy neonacistů o vyvolávání nesnášenlivosti.

Článek

Nahlášená demonstrace navazuje na obdobné akce, které sympatizanti rasistických iniciativ pořádají v posledních měsících v mnoha místech země. V Plzni se, na rozdíl od řady míst, kde podobné akce v nedávné minulosti proběhly, spojují občané, neziskové organizace a politici, aby společně dali najevo, že odmítají pokusy neonacistů o vyvolávání nesnášenlivosti.

"Vyzýváme všechny Plzeňanky a Plzeňany, kterým se stejně jako nám nelíbí neonacistické provokace, aby se v sobotu připojili k našemu občanskému protestu, který se koná od 14.30 na schodech před Komerční bankou na Anglickém nábřeží v Plzni, a vyjádřili tak spolu s námi nenásilnou formou svůj nesouhlas s plánovanou provokací," uvedl Martin Marek, mluvčí občanské iniciativy V Plzni nácky nechceme.

"K naší výzvě se do dnešního rána připojilo již 17 iniciativ, mezi kterými jsou občanská sdružení, politické strany," doplnil Marek.

Občanské shromáždění před Komerční bankou je řádně ohlášeno a podpořily jej do dnešního rána tyto organizace: Plzeňané o. s., HUMR o. s., Johan o. s., iniciativa Plzeň na kole, Strana zelených Plzeň, Děti Země Plzeň, Česká pirátská strana - Plzeňský kraj, Člověk v tísni Plzeň o. p. s., In Iustititia o. s., Ponton o. s., Plzeň proti rasismu, Food not Bombs Plzeň, TOP 09 regionální sdružení Plzeňsko, Žonglér, Tady a teď o. p. s., Plzeňská aliance.

"Chceme jasně ukázat, že v Plzni nehodláme pasivně přihlížet pokusům o vyvolávání nenávisti, strachu a nesnášenlivosti. Jsme přesvědčeni, že občané oceňující demokracii a solidaritu nemají sedět doma, když se naším městem chystají pochodovat lidé přímo spojení s neonacistickým prostředím," uvedl Petr Vaněk, mluvčí občanské iniciativy V Plzni nácky nechceme.

"Bohužel, k rasistům se v poslední době přidává i spousta obyčejných lidí. V Člověku v tísni dobře víme, jak se jejich životní situace v poslední době zhoršuje. Věřím však ve zdravý rozum Plzeňáků. Snad chápou, že za jejich dluhy nebo ztrátu práce nemohou Romové," doplnil Aleš Kavalír ze společnosti Člověk v tísni.

Reklama

Výběr článků

Načítám