Hlavní obsah

V Plzni se chystají velkolepé Slavnosti svobody

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 70. výročí vítězství nad nacismem budou tradiční plzeňské Slavnosti svobody v mnohém výjimečné. Oslavy ukončení druhé světové války se v Plzni uskuteční od 30. dubna a potrvají do 6. května.

Článek

Organizátoři předpokládají, že do Plzně se vypraví značný počet tuzemských i zahraničních návštěvníků a kladou proto mimořádný důraz na bezpečnost. 

„Letošní Slavnosti svobody budou jednou z nejnáročnějších akcí ve vztahu k zajištění bezpečnosti. Je to nejen s ohledem na politiky a další osobnosti, které se jich zúčastní, ale také vzhledem k velkému množství očekávaných návštěvníků z Čech i ze zahraničí,” uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Připravovaný program odpovídá významu jubilejního výročí. „Slavnosti svobody letos připomenou nejen 70 let od osvobození města americkou armádou, ale také 25 let svobodných oslav v Plzni,” zdůraznil 1. náměstek primátora města Plzně Martin Baxa.

Program zahájí už ve čtvrtek 30. dubna v Borském parku setkání Plzeňanů u májky v předvečer Slavností svobody (program pro děti ve spolupráci s rádiem Junior, opékání buřtů, prezentace plzeňských skautů apod.)

Tradiční bohatý kulturní a military program o víkendu 1. až 3. května zpestří řada atraktivních novinek. V pátek 1. května to bude například historická rekonstrukce příjezdu amerických tanků na náměstí Republiky, odhalení pomníku generála G. S. Pattona na obnovených divadelních terasách a večerní megakoncert skupiny Lynyrd Skynyrd na plochodrážním stadionu na Borech. V sobotu pak inscenace náletu na koterovské vlakové nádraží a především večerní lidová veselice v rytmu swingu na náměstí Republiky, v neděli přehlídka 300 vojenských historických vozidel Convoy of Liberty a v pondělí fotbalový zápas plzeňské Viktorie s americkými vojáky jako vzpomínka na podobné utkání z května 1945.

Po tradičním pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody 6. května večer ve Velké synagoze koncertem Světlo porozumění. Program přiváží Plzeň EHMK 2015 a jedná se o unikátní hudebně-duchovní projekt, který spojuje hudebníky a umělce z různých náboženských a kulturních světů. 

Slavnosti svobody 2015 budou největší letošní prezentací vzdušných i pozemních sil Armády ČR, představí se US Army, chybět nebudou vojenské historické kempy s technikou z různých částí Evropy ani pestrý hudební a kulturní program na náměstí Republiky a v amfiteátru za obchodním centrem Plaza. 

Pro Slavnosti svobody připraví Plzeňský Prazdroj speciální várku piva Gambrinus z amerického chmelu, které bude k ochutnání jak v restauracích v Plzni, tak přímo na Slavnostech svobody.

K oslavám se připojí také staroplzenecký Bohemia Sekt. Existují fotografie amerických vojáků, kteří si v roce 1945 připíjeli sektem. Na základě této události se začalo s výrobou nového sektu Chateau Radyně – pro letošní rok je připraven nový design sektu Chateau Radyně a bude se slavit nejen 70. výročí osvobození, ale také 70 let od vzniku Chateau Radyně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám