Hlavní obsah

V Plzni navyšují kapacitu mateřských škol

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po období slabých ročníků se demografické tendence zcela obrátily a do mateřských škol míří potomci tzv. „Husákových dětí“. Po éře, kdy byl dětí nedostatek a školky se rušily, se situace nyní obrací.

Foto: Hynek Mojžíš

Plzeňský centrální obvod dlouhodobě systematicky navyšuje kapacitu mateřských škol.

Článek

Plzeňský centrální obvod dlouhodobě systematicky navyšuje kapacitu mateřských škol. V letošním roce došlo k navýšení této kapacity již v lednu. Díky navýšené kapacitě tak mohlo být uspokojeno téměř 30 dětí, které nebylo možné od září přijmout.

"V prvních dnech tohoto roku jsme otevřeli novou třídu pro sedmadvacet dětí na odloučeném pracovišti 63. mateřské školy v ulici Karla Steinera,“ uvedl starosta centrálního obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. "Pro novou třídu jsme zároveň vybudovali nové sociální zařízení a samozřejmě jsme třídu také vybavili nábytkem i hračkami,“ pokračuje starosta a dodává, že vybudování třídy a sociálního zázemí stálo centrální obvod 1 400 000 Kč, vybavení třídy pak dalších 350 000 Kč.

Na základě zkušeností z minulých let lze očekávat, že od září budou moci mateřské školy na území centrálního obvodu přijmou více než 400 dětí. "Přesné číslo budeme vědět, až budou uzavřeny zápisy do základních škol, protože teprve tehdy bude známo, kolik dětí skutečně nastoupí do prvních tříd a kolik dětí kvůli odkladu školní docházky zůstane v mateřských školách,“ vysvětlil Jiří Strobach.

Od úterý 1. března si mohou rodiče vyzvednout v mateřských školách žádosti o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání včetně související dokumentace. "Vyzvednutí žádosti je zároveň pro rodiče příležitostí, aby se seznámili nejen s podmínkami přijetí, ale také s chodem mateřské školy, s jejím vzdělávacím programem i s pedagogy,“ dodal Strobach.

Samotné podání žádosti o přijetí dítěte do mateřské školy lze učinit ve dnech 16. a 17. března v doporučeném čase mezi 14. a 17. hodinou.

Jak informuje tiskové oddělení centrálního obvodu, obvod má v péči celkem 11 mateřských škol a 5 jejich odloučených pracovišť, které jsou umístěny v šestnácti budovách s celkovou kapacitou 480 míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám