Hlavní obsah

V Plzni byla zahájena výstava všestranně nadaného umělce z jižních Čech

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Valter psal, fotografoval, skládal hudbu a především maloval. Nevyhnula se mu však ani hrůza koncentračního tábora, kde málem přišel o život.

Foto: Jan Kaše

Vernisáž výstavy proběhla na dvorku galerie

Článek

V Galerii města Plzně byla ve čtvrtek 18. dubna zahájena výstava s názvem Karel Valter: Tábor-Plzeň, která zachycuje umělcovu tvorbu z osmdesátých a devadesátých let.

Karel Valter (1909-2006) se narodil v Českých Budějovicích a jižním Čechám zůstal věrný po celý svůj život. Ve dvacátých letech 20. století absolvoval učitelský ústav a poté se začal aktivně zapojovat do kulturního života. Seznámil se tak s meziválečnou avantgardou a tehdejšími významnými osobnostmi, jako například E. F. Burianem.

Po vypuknutí války se Valtrova rodina usadila v Táboře. V roce 1943 byl Karel Valter zatčen gestapem a odvlečen přes Terezín do koncentračního tábora Buchenwald, kde málem zemřel. Po osvobození se vrátil zpět do Tábora, kde působil na zdejší Lidové škole umění.

„Kromě pražských a českobudějovických výstav snad nejčastěji Karel Valter vystavoval v západočeském regionu, poprvé v Plzni již v roce 1933 na skupinové výstavě Fotolinie, několik výstav mu uspořádala Galerie umění v Karlových Varech (s Františkem Doležalem 1960, samostatně 1979, 1999) a rovněž třikrát v Ostrově nad Ohří (1964, 1983, 1988). První Valtrova samostatná výstava v Plzni proběhla v Luně na Borech (1981), následovaly výstavy v nedalekých Plasích (1983) a na zámku Kozel (1988), poté opět v Plzni (1991), v Klatovech (1993) a naposledy v Plzni v roce 2004,“ uvádí v prospektu kurátor výstavy Václav Malina.

Karel Valter měl v Plzni i osobní kontakty. Jedním z nich byl Vladimír Venda, který zorganizoval výstavu v plzeňské Luně.

„Po Vendově předčasné smrti v roce 1989 převzal úlohu plzeňského vykladače Valtrova díla a zprostředkovatele jeho výstav Bronislav Losenický, Vendův tchán, který udržoval s Karlem Valtrem intenzivní korespondenci čítající stovky dopisů a pohlednic mezi Plzní a Táborem až do roku 2006, kdy oba přátelé zemřeli,“ dodává Václav Malina a také tím objasňuje, jak vlastně vznikl samotný název výstavy.

Výstava v Galerii města Plzně, která se nachází na náměstí Republiky, potrvá až do 6. června. Ve čtvrtek 30. května pak bude slavnostně představena nová kniha, která vychází u příležitosti této výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám