Hlavní obsah

V plzeňském Slovanském bazénu doslova vřela voda

Novinky, Adéla Černá

Ač by se mohlo na první pohled zdát, že příčinou varu vody v plzeňském bazénu byla její vyšší teplota, skutečnost je taková, že se zde konal velmi atraktivní plavecký závod.

Foto: Pavel Černý

Start závodu na 100 metrů prsa - ženy.

Článek

V průběhu posledního březnového víkendu se v plzeňském plaveckém areálu na Slovanech uskutečnil jubilejní 25. ročník Plzeňského vytrvalce a Memoriálu Jana Jezbery na 800 a 1500 metrů volným způsobem.

Mezinárodní účast

Plaveckých závodů se zúčastnili nejen borci z místního klubu PK Slávia VŠ Plzeň, ale i plavci z mnoha českých plaveckých oddílů. Soutěž však měla i mezinárodní účast. Do plaveckých klání se zapojili i závodníci z Francie, Německa, Bosny a Hercegoviny, Slovinska.

Ocenění vytrvalci

Vítěznými Vytrvalci – tedy plavci, kteří získali cenný kov součtem bodů z odplavaných tratí na 800 a 1500 metrů, se stali v kategorii dorostenců Dominik Polcar z domácího klubu ziskem 1185 bodů a v kategorii mužů Jan Micka z USK Praha výsledkem 1627 bodů.

V ženách kralovaly Alena Benešová (kategorie dorostenky) z TJ KIN České Budějovice součtem 1461 bodů a Barbora Picková z JPK Axis v kategorii ženy ziskem 1408 bodů.

Mezi vytrvalci se rozhodně neztratili ani domácí plavci žákovských kategorií, kdy v závodě na 800 metrů volným způsobem s přehledem vyhrála Eva Pšeničková v kategorii 13 - 14 let.

Padaly rekordy

Letošní závody byly velice úspěšné i z hlediska hojnosti překonání stávajících rekordů mýtinku. Rekordy tratí se podařilo překonat hned devětkrát, z toho dvakrát plavcům plzeňské Slávie. Dominik Polcar v závodě na 800 metrů volným způsobem v kategorii muži 15 -16 let vytvořil rekord časem 09:02,26. O rekord na trati 100 metrů prsa v kategorii muži 17 let a starší se postaral Jan Kutil s krásným výsledkem 01:05,86.

Časový posun

Změna času ze zimního na letní, kdy si museli závodníci posunout ručičku svých hodinek o hodinu kupředu, nikomu koncentraci nerozptýlila, a tak se na start svých disciplín dostavili všichni včas.

Celkem bylo rozdáno skoro 100 sad medailí a několik desítek pohárů včetně těch nejcennějších - pro nejlepšího vytrvalce a vytrvalkyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám