Hlavní obsah

V Písku vystoupí PPU, symbol perzekuce totalitnímu režimu nelahodících umělců

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Kapela Plastic People of the Universe dorazí do Divadla Pod čarou v pátek 15. listopadu, kde vystoupí v rámci akce Festival Svobody v Písku. Těžko si představit vhodnější skupinu k připomínce událostí, které přinesly zásadní změny pro svobodu vyjadřování a umělecké tvorby, než jsou kultovní PPU.

Foto: archiv

PPU dnes

Článek

Pravděpodobně i undergroundem a rockem netknutí si při vyslovení zlidovělého názvu Plastici vybaví kapelu, léta pronásledovanou v létech normalizace, ať již zákazy vystupování, tak zatýkáním, vězněním nebo podivným vyhořením či vyvlastněním domů členů kapely.

Nejen Jihočechům je pravděpodobně dobře známý zátah při koncertu v Rudolfově u Českých Budějovic v březnu 1974, kdy účastníky ještě před zahájením vystoupení PPU Veřejná bezpečnost zčásti rozehnala, zčásti pro nastolení pořádku ostříhala dohola, čímž lysohlavce zařadila proti jejich vůli mezi spořádané občany v rámci tehdejšího hesla: „Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás!" stejně tak nedobrovolné pak bylo například následné nepřipuštění dotyčných lapených zájemců o koncert k maturitě.

Plastici se nechtěně stali kultovními představiteli opozice proti režimu, byť jejich aktivity byly ryze umělecké a nikterak politické. I proto si je oblíbil Václav Havel, jinak podobnou hudbou prakticky nedotčený, a spoluprací s ním se oficiálně zařadili mezi okruh lidí spřátelených se „ztroskotanci a samozvanci“, jak Rudé právo nazvalo disidenty kolem Charty 77.

Relativně nedávno se kapela rozdělila na dvě frakce, jednou z nich jsou The Plastic of the Universe / New Generation a druhou pak PPU bez přídomku za lomítkem, kteří v Písku vystoupí.

Z kmenových muzikantů této kapely zde působí dlouholetý kapelník Josef Janíček a saxofonista a textař Vratislav Brabenec (ten byl, podobně Jaroslav Hutka, nucen v rámci akce STB Asanace se pro klid na práci prorežimních umělců a stachanovské výkony dělnické třídy vystěhovat do zahraničí).

Program festivalu, který je bezplatný, pohostí v Podčáře (jak je divadlo běžně nazýváno) také písničkáře Petra Samšuka s písněmi Karla Kryla, a to v sobotu 16. listopadu od 19 hodin, PPU vystoupí v pátek od obvyklých 20:30 hodin, celý program festivalu ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám