Hlavní obsah

V Písku rostou na nábřeží pískové sochy, obvyklá vernisáž však nebude

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2007, kdy byla tradice tvoření soch z písku na levém břehu Otavy pod Kamenným mostem započata, byla tématem soch pohádka, jedním z dalších témat byli později třeba Rožmberkové, sochy chodili vždy obdivovat děti i dospělí, zdaleka nejen z královského města Písku.

Foto: Petr Hejna

11.5. kolem poledne

Článek

Ne první řádění mokrého živlu spláchlo roku 2013 do Otavy i samotného krále Přemysla Otakara II. (zatímco český Edison Křižík jako jediný přežil), dalším z historických témat bylo například s jihem vlasti spojené husitství.

Stejně tak jako se nebude konat 22. května vernisáž soch, neuskuteční se plánovaný program letošního Pískoviště, ale počítá se s jeho přesunutím na podzim.

Tématem letošního Pískoviště má být voda ve všech podobách a skupenstvích, sochy mají připomínat 777 let od založení města Písku - vydatná průtrž, následující nedlouho po pořízení ilustračních fotografií tvorby soch, se vší pravděpodobností část rozdělané práce zmařila, i když sochy po dokončení až nezvykle vodnímu živlu mnohdy odolávají.

Městské slavnosti Dotkni se Písku, oznámené na 12. a 13. června, pochopitelně také vzhledem k obvyklé masové účasti, se staly další zážitkovou obětí koronaviru.

Jak sochy rostou, či zda zvládají nepřízeň počasí, je ale možno sledovat jak z mostu, tak z promenády nad náplavkou. Aktuální informace možno sledovat ZDE. V provozu je již infocentrum ve Sladovně, která Pískoviště organizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám