Hlavní obsah

V pevnosti Josefov se bojovalo

Novinky, Vladimír Tauchman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kralovéhradecký kraj se může pyšnit mnoha lákadly pro turisty. Všem, kteří tráví svoji dovolenou v Krkonoších, Orlických horách nebo na Rozkoši, doporučujeme navštívit také pevnost Josefov, kde se stále něco zajímavého děje. Probíhají vzpomínkové akce, rekonstrukce historických bitev a podobně.

Foto: Vladimír Tauchman
Článek

Úvodem stručně z historie. S vlivem sílícího pruského království v osmnáctém století bylo třeba posílit severní hranici rakousko-uherského mocnářství. Významným článkem tohoto systému se měla stát pevnost Josefov. Stavba probíhala v letech 1780 - 1787. Řadí se k vrcholům barokního fortifikačního umění. Patří k historickým paradoxům, že po dobu své existence nebyla vojensky využita ani za Napoleonských válek, ani v prusko-rakouském konfliktu.

Jednou z mnoha atrakcí, které se v areálu pevnosti konají, je historická rekonstrukce bitvy na Abrahamových pláních ze září roku 1759. Touto bitvou vrcholila britsko- francouzská válka o dominanci v severní Americe.

Akce se v pevnosti Josefov konala v sobotu 18. července odpoledne. Součástí byla bitevní ukázka, kulturní program – pochod vojenských historických jednotek městem, písničky, kouzla, zábavné soutěže, žonglování, akrobatická show s pyro fontánami, ohněm a lasery a mnoho dalšího. Vše organizoval Klub přátel Josefova.

Reklama

Výběr článků

Načítám