Hlavní obsah

V parku u řeky ve Frýdku-Místku vyrostlo broukoviště

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek má obří broukoviště. Vytvořeno bylo v Sadech Bedřicha Smetany z několika kmenů pokácených odumírajících starých líp a špalků, které jsou zapuštěny do země. Nyní poslouží jako útočiště pro různé druhy hmyzu, ale také hub a rostlin.

Foto: Petr Pavelka

Broukoviště

Článek

„Broukoviště je nejen zpestřením parku, plní ekologickou i osvětovou funkci. Ukazuje přirozený proces rozkladu dřeva, který je součástí koloběhu života stromů, a je také domovem živočichů, hub i rostlin. Postupně by se mělo stát malou oázou nejen pro brouky, ale i pro různé houby a rostliny a své místo by tam mohly najít i ještěrky, slepýši nebo drobní zpěvní ptáci,“ řekl primátor Michal Pobucký.

V současné době probíhají na broukovišti dokončovací práce. V brzké době bude doplněno také informační tabulí s vyobrazením a popisem brouků, kteří by se v něm mohli nacházet.

Například v usychajících či poraněných kmenech lip se vyvíjí krasec lipový, který svou krásou může snadno konkurovat i exotickým druhům. Pokud se v kmeni nachází dutina vyplněná trouchem, je to ideální prostředí pro vývoj kovově zbarvených zlatohlávků nebo velmi vzácného páchníka hnědého, který vydává zápach staré kůže. Larvami těchto brouků v trouchových dutinách se živí další nápadný druh brouka, kovařík rezavý. Tlející pařezy jsou zase zajímavé třeba pro nosorožíka kapucínka nebo tesaříka pilunu.

Broukoviště se nachází v parku u řeky Ostravice, kde je také altán a dětské hřiště. Město upozorňuje, že broukoviště není žádný herní dětský prvek. Není zabezpečeno proti pádům z výšky ani proti zaklínění.

Vstupovat na kmeny a špalky, které tvoří broukoviště, je zakázáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám