Hlavní obsah

V parku mníšeckého zámku můžete obdivovat kvetoucí magnolii

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy můžete navštívit prohlídky i vyhlídkovou věž zámku, projít se kolem zámeckých rybníků nebo relaxovat v zámeckém parku pod rozkvetlou magnolií. Právě teď je doba, kdy tato původem pradávná dřevina krásně rozkvétá a voní.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Magnolie čili šácholan je prastarý rod. Vyvíjel se dokonce ještě dřív, než tu létaly včely, a tak je uzpůsoben k opylování brouky. Květy jsou proto tuhé, aby je těžší brouci nepoškodili. Vyskytuje se v jihovýchodní Asii a v tropické Americe. U nás bývá cennou součástí parků a zámeckých zahrad.

Magnolie v mníšeckém zámeckém parku je přes sto let stará. Přivezl ji sem zřejmě Karel ze Schirndingu, majitel zámku koncem 19. století. Byl to vášnivý zahradník a krajinář a park přebudoval v duchu tehdy moderního romantismu. Nechal vybudovat altánky, bazénky, jezírko i malý vodopád.

Dnes tu můžeme ze vzácných rostlin spatřit nejen magnolii, ale třeba i jinan dvoulaločný nebo tulipánovník. Z doby barona Karla pak v parku stojí zděný obelisk se zlacenou špicí a z doby stavby zámku dokonce barokní sala terrena s balkonem. Tu nechali vystavět Engelové z Engelsflussu, kteří si místo pro park zajistili zasypáním bývalého hradního příkopu.

V zámku můžete navštívit dvě trasy představující život drobné šlechty v době první republiky, hodinovou věž s vyhlídkou po okolí i speciální prohlídky a programy pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám