Hlavní obsah

V ostravském Domově pro seniory Kamenec pokřtili knihu Marcely Losové a MUDr. Jana Machálka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 24. dubna proběhl v Domově pro seniory Kamenec, sídlící na Bohumínské ulici ve Slezské Ostravě, křest knihy Lékař vzpomíná, baví … i když zrovna slunce nesvítí. Rukou společnou napsali sociální pedagožka pro volný čas Marcela Losová a klient domova MUDr. Jana Machálek.

Foto: Josef Zajíc

Lékař vzpomíná baví... i když zrovna slunce nesvítí. Autoř: Marcela Losová, MUDr. Jan Machálek

Článek

Titul vznikl prostřednictvím projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, kdy si dobrovolnice, novinářka, turistka a spisovatelka Monika Benešová splnila svůj dobrovolnický sen.

Usmyslila si, že splní přání klientovi Domova seniorů Kamenec v Ostravě vydat knihu. Vyběhala nakladatelství, které text vydalo, sehnala peníze. Cíl byl naplněn. Kniha je na světě.

Nakladatelství Barrister & Principál spolu s Domovem pro seniory Kamenec vydalo knihu Marcely Losové a MUDr. Machálka - Lékař vzpomíná, baví... i když zrovna slunce nesvítí v nákladu 800 výtisků. Jsou již  na pultech prodejen.

Křtu se zúčastnili klienti domova a také Magistrát města Ostravy zastoupený primátorem Tomášem Macurou, Jaroslavou Rovňákovou, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Za Městský obvod Slezská Ostrava byla přítomna místostarostka Dagmar Macháčková. A také bývalí kolegové Jana Machálka Ladislava Micholková a Ivo Lochman, ředitel domova Juraj Chomič a Šárka Kutilová.

„Kniha je plná vzpomínek okořeněných humorem a nadhledem, povzbuzením nebo také radami. Pan doktor rád vzpomínal na svá studentská léta, jak se učili, vyváděli, zase se učili, až najednou byli doktoři a začal život. Kniha má dvanáct kapitol, kde čtenář najde příběhy veselé i smutné, ale i optimistické,” ve stručnosti odhalila obsah spoluautorka knihy a ilustrátorka Marcela Losová.

„Jsou pejsci, kteří jsou klidní spí a jedí, ale také pejsci urputní, stále bojující. Taková byla Marcela. Stále mě povzbuzovala, někdy až dorážela, byla neodbytná, šla za svým cílem donutit mě myslet, psát a tvořit, prostě bojovat a nevzdat to...” okomentoval s úsměvem na rtech spolupráci Jan Machálek.

Kniha je určena také mladým, ale především pro klienty domovů, kteří se nacházejí v situaci, kterou musel vyřešit i autor knihy.

„Najednou jste sami, musí vám někdo pomáhat, a to se po letech aktivity těžko nese. A o tom knížečka je. Bojovat, žít s humorem a dívat se dopředu,” dodal Jan Machálek

MUDr. Jan Machálek se narodil 29. ledna 1939 ve vesnici Moravské Málkovice v okrese Vyškov. Po ukončení studií na střední škole nastoupil v roce 1956 na lékařskou fakultu Karlovy univerzity do Prahy, kterou v roce 1962 absolvoval. Začal pracovat v Krajském ústavu národního zdraví v Ostravě-Vítkovicích. Po zisku řady atestací v oboru mikrobiologie, interny, klinické alergologie a imunologie se stal krajským odborníkem pro lékařskou imunologii a alergologii. Učil na Střední zdravotnické škole v Ostravě-Vítkovicích a i na vysokých školách. Je držitelem státního vyznamenání Za rozvoj imunologie a alergologie, které mu udělilo Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Dnes žije jako klient v Domově pro seniory Kamenec. Roznáší dobrou náladu a optimismus.

Ježíškova vnoučata - jsou projekt Českého rozhlasu. Propojuje lidi v domovech pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám