Hlavní obsah

V ostravské nemocnici pokřtili odbornou publikaci Hyperbarická medicína

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 23. května pokřtili v Městské nemocnici Ostrava publikaci MUDr. Michala Hájka, Ph.D. a kolektivu dvě významné osobnosti společenského a kulturního života Ostravy. Křtu se zhostili prof. MUDr. Jan Lata, CSc., rektor Ostravské univerzity, a člen Divadla Petra Bezruče herec Norbert Lichý.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23.5.2017 Městská nemocnice Ostrava. Křest publikace Hyperbarická medicína. MUDr. Michal Hájek a kolektiv.

Článek

Slavnostní křest odborné monografie Hyperbarická medicína se konal ve správní budově Městské nemocnice Ostrava za přítomnosti vedení nemocnice v čele s ředitelem MUDr. Petr Uhligem.

Autor a vedoucí autorského kolektivu primář Centra hyperbarické medicíny MUDr. Michal Hájek, Ph.D. poděkoval zúčastněným spoluautorům, konzultantům a také sponzorům, bez kterých by odborná publikace nemohla vyjít.

MUDr. Michal Hájek konstatoval, že cílem bylo navázat na publikaci z roku 2000 s názvem Hyperbarie a hyperbarická oxygenoterapie plzeňských autorů. 

„Cílem knihy bylo ozřejmit základní principy fungování léčby hyperbarickým kyslíkem a popsat základní aspekty této léčby. Popsat základní indikace léčby hyperbarickým kyslíkem akutních chronických stavů. Věnovali jsme se nejrůznějším lékařským oborům,” vysvětlil obsah publikace MUDr. Michal Hájek.

Podle autora je odborná publikace určena především zdravotním pracovníkům chirurgických i nechirurgických oborů, je určená i záchranářům. Jsou tam kapitoly, které jsou věnovány potápěčské medicíně. Autoři předpokládají, že je publikace také vhodná pro studenty lékařských fakult a jejich učitelům. Publikace má 453 stran, 5 kapitol, přílohy, seznam zkratek a rejstřík.

Po seznámení s knihou se slavnostního aktu křtu knihy ujali rektor Ostravské univerzity profesor MUDr. Jan Lata, CSc. a herec, člen Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý. Oba popřáli publikaci rychlý vstup do odborného, lékařského, čtenářského a studijního života.

Účastníky slavnostního křtu pak autor pozval na komentovanou prohlídku hyperbarické komory. Ta byla v Městské nemocnici Ostrava instalována a uvedena do provozu v roce 1965 jako první zdravotnické zařízení tohoto typu v Československu a jako třetí v Evropě.

Hyperbarická komora je téměř 10 metrů dlouhá a 3,3 metrů široká. Váží 50 tun. Největší kapacita je 10 sedících pacientů nebo tři pacienti na lůžku. Pacienty vždy provází ošetřující personál. Komora se tlakuje mediálním vzduchem na tlak, který se rovná tomu, jako by pacient byl 18 - 20 metrů pod vodou. Pacienti mají masku a dýchají čistý kyslík.

Podle statistiky od roku 1965 po rok 2014 se léčilo 17 514 pacientů. Každý pacient v průměru absolvuje 12 expozic. To činí za dobu od roku 1965 do roku 2014 213 213 expozic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám