Hlavní obsah

V Ostravě začalo velké čištění silnic

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhé sněhové nadílce začali v Ostravě od 11. dubna čistit komunikace od nánosů štěrku či prachu. Vše musí být hotovo do konce května.

Foto: Pavel Čempěl

Ilustrační foto

Článek

Od minulého týdne je tak ve třísměnném provozu v plné permanenci pět samosběrných čisticích vozů a tři kropicí vozy.

"Zaměstnanci Ostravských komunikací zbavují od štěrku, prachu a jiných nečistot silnice všech tříd vlastněných nejen městem, ale také státem a Moravskoslezským krajem. Silnice na území města Ostravy projdou očistou v závislosti na prachové mapě. Vloni nás čištění stálo 5 140 000 Kč, letos vynaložíme podobnou částku," dodala mluvčí města Andrea Vojkovská.

Četnost čištění komunikací je odvozena z prachové mapy. Kompletní síť silnic ve vlastnictví státu na území města i vytipované komunikace v nejzatíženějších obvodech budou Ostravské komunikace čistit jedenkrát měsíčně. Díky příspěvku Moravskoslezského kraje bude možno provést nadlimitní čištění krajských silnic na území města: pro silnice I. tříd kraj vyčlenil 200 tisíc Kč, pro vozovky II. a III. tříd 2 850 000 Kč. Na území krajského města se tak uskuteční čtyři cykly čištění.

Ostravské komunikace mají v plánu také čištění místních komunikací III. tříd ve všech městských obvodech. Začnou s ním ihned po dokončení úklidu silnic vyšších tříd, nejpozději od poloviny května. V loňském roce bylo na tuto oblast úklidu vyčleněno 2 150 000 Kč.

"Předpokládáme, že do těchto lokalit letos město investuje vyšší sumu peněz než vloni. Nadlimitní čištění místních komunikací se nám v předešlých obdobích osvědčilo. Ostravské komunikace zde nasadí menší samosběrný vůz, který by měl zvýšit efektivitu čištění ulic a zlepšit tak kvalitu ovzduší v obvodech města," konstatoval náměstek primátora Tomáš Sucharda.

Reklama

Výběr článků

Načítám