Hlavní obsah

V Ostravě sudičky pokřtily knihu Tomia Okamury Umění žít

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihu Umění žít Tomia Okamury pokřtily významné osobnosti v Domě knihy LIBREX v Ostravě ve čtvrtek 20. září.

Foto: Josef Zajíc

Autor knihy Tomio Okamura a Jitka Vaňková. Librex 20.9.2012

Článek

Kniha vzešla z lůna nakladatelství FRAGMENT, s.r.o., které ji vydalo jako svou 2377. publikaci. Roli těch hodných, dobrých a v oboru odborně zdatných sudiček na sebe vzaly významné osobnosti kultury a společenského života.

Ostravská novinářka a kandidátka do Senátu ČR Jana Lorencová popřála knize rychlý vzlet a hodně čtenářů.  Biskup František Václav Lobkowicz se ke knize vyjádřil: "Výhodou této knihy je, že není tlustá a zamýšlení autora jsou krátká, je úderná a čtivá. Vzhledem k tomu, že na televizních kanálech není většinou na co se koukat, je dobré si přečíst dobrou knihu."

Na to rychle přispěchal s dodatkem další křtitel knihy, ředitel Národního divadla Moravskoslezského Jiří Nekvasil: "Pokud se zdejší návštěvník nemá na co koukat, ať se přijde kouknout do divadla na jakoukoliv inscenaci našich čtyř scén."

Publicista Jaroslav Novák Večerníček zase popřál úspěch a mnoho čtenářů. Moderátorka a skvělá organizátorka setkání v Librexu, noblesní žena paní Jitka Vaňková ke knize řekla: "Přeji, ať se zde u nás ani na chvíli neohřeje." Nezúčastněným křtitelem byl karikaturista Pavel Kantorek, který knihu ilustroval a momentálně žije a pracuje v Torontu.

Tomio Okamura se narodil 4. července 1972 v Tokiu moravské mamince a japonskokorejskému otci. V Japonsku prožil jen deset let svého dětství a mládí. Jak sám o sobě říká: "Média o mně tvrdí, že jsem Japonec. Není to pravda, jsem čistokrevný Moravák, možná jediný se šikmýma očima."

Na zadní straně přebalu knihy nakladatelství FRAGMENT píše: "Život podle abecedy - tak by se mohla nazvat kniha čtivých encyklopedických zamyšlení Tomia Okamury na důležitá i zdánlivě nedůležitá témata našeho života. Láska, smrt, pivo, politika, vzdělání, práce, dětství, stáří, to všechno jsou součásti našeho života, které spolurozhodují o tom, jak dobře a spokojeně život prožijeme."

Autor své zamyšlení, filozofické úvahy a názory rozdělil do 62 kapitolek encyklopedicky seřazených podle devatenácti písmen české abecedy.

Jeho názory jsou úderné, jasné a mnohdy až nepříjemné. Mnoho čtenářů potěší, mnoho čtenářů pohladí po duši, některé rozveselí, ovšem některým ztuhne úsměv na rtech a možná, že až zamrazí. Někteří nebudou souhlasit, někteří nebudou souhlasit hodně a některé rozčílí. Moudrý čtenář se ovšem zamyslí, myšlenky si nechá projít hlavou a počká. Pak se ke knize vrátí, zalistuje a zeptá se sám sebe: "...jak to ten Tomio vlastně myslel?..."

Kniha je v krásném obalu, má 112 stran. Ke koupi snad ještě bude v Domě knihy LIBREX a dalších knihkupectvích v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám