Hlavní obsah

V Ostravě se besedovalo o baletním Posledním samurajovi

Novinky, Josef Zajíc

Beseda k chystané premiéře baletu Poslední samuraj se konala ve středu 24. října v Domě knihy LIBREX v Ostravě za účasti tvůrců připravované inscenace.

Foto: Josef Zajíc

Před besedou v Domě knihy LIBREX. Zleva: Eric Trottier,režie a choreografie, Olga Borisová-Pračiková, sólistka baletu NDM, Filip Staněk.

Článek

Besedy se zúčastnil režisér a choreograf chystané premiéry, kanadský choreograf Eric Trottier. Účastníkům besedy představil inscenační a choreografické záměry, které spolu se šéfem baletu NDM Igorem Vejsadou připravili na námět slavného románu Jamese Clavella Shogun.

Hudbu napsal všestranný japonský skladatel a hudebník Ryuichi Sakamoto, který je držitelem mnoha světových hudebních cen, mimo jiné získal Oskara za hudbu k filmu Poslední císař z roku 1987. K baletu Poslední samuraj je použita jeho filmová hudba z několika filmů, kterou do konečné podoby aranžoval Eric Trottier.

Představila se také kostýmní výtvarnice Melanie Riester. Ta seznámila přítomné diváky se svoji tvorbou na realizaci kostýmů k inscenaci.

Podle Erica Trottiera je choreografie velmi náročná pro všechny tanečníky a sólisty pak zvláště. Tanečníci nejen tančí a předvádějí dobová tradiční bojová umění, navíc jsou v inscenaci mluvené texty - převážně v japonštině.

Návštěvníci mohli naživo vidět téměř všechny sólistky a sólisty baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kteří se na inscenaci o milostném vzplanutí mořeplavce k japonské aristokratce podílejí.

Na otázky účastníkům besedy odpovídala sólistka baletu Barbora Kaufmannová, tančící hlavní ženskou roli Sakuru, i Olga Borisová-Pračiková ztvárňující roli ženy velitele samurajů Misaki.

O svých postavách, které v inscenaci tančí, hovořili také Michal Lewandowski, velitel samurajů Shido alternující s Po-Ju Linem, Vladimír Vašků jako velitel samurajů Torasa. Při besedě bravurně překládal z angličtiny povídání Erica Trottiera Filip Staněk tančící roli Adama.

Premiéra baletu Poslední samuraj se uskuteční 1. listopadu od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Druhá premiéra se koná 3. listopadu v 18.30 a první repríza 13. listopadu v 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám