Hlavní obsah

V Ostravě pokračuje rekonstrukce břehů řeky Ostravice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nábřeží řeky Ostravice počínající Hradní lávkou spojující areál ostravské Černé louky se Slezskoostravským hrade a postupující směrem k mostu Miloše Sýkory prochází rekonstrukcí a revitalizací. Úpravy pokračují dále okolo Nové radnice, postupně až k soutoku s řekou Odrou v Koblově.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.4.2018 Nábřeží řeky Ostravice. Pravý břeh u Hradní lávky. Loděnice.

Článek

Upravují se oba břehy řeky Ostravice - jak pravý břeh (určuje se podle směru toku řeky) na straně Slezské Ostravy, tak levý břeh na straně Moravské Ostravy. 

„V současné době v průběhu měsíce března došlo ke kácení několika stromů na pravém břehu směrem od Hradní lávky k mostu Miloše Sýkory. Byly odvezeny zbytky stromů a keřů. Kácení probíhalo na základě dendrologického průzkumu. Stromy byly poškozené, duté. Hrozilo, že by mohly některé spadnou na cyklostezku a zranit projíždějící bruslaře, cyklisty nebo procházející se občany,” informovala o revitalizaci Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora města Ostravy.

Podle jejích slov budou v dubnu postupně vysazovány nové stromy a keře. Další výsadba bude pokračovat na podzim. Celkem bude vysázeno 105 kusů listnatých stromů většího vzrůstu o druhovém složení třešeň ptačí, střemcha obecná, javor mleč, habr obecný a dub letní. Bude vysázeno 54 kusů jehličnatých stromů. Do prostoru bude tedy vysázeno mnohem více nových stromů, než bylo pokáceno. Některé spadlé stromy byly zanechány na místě jako budoucí "broučkoviště".

V průběhu roku 2017 byla na pravém břehu, před mostem Miloše Sýkory, vybudována nová rekreační náplavka a nové zpevnění cesty k řece a okolí náplavky.

Připravuje se:

Bezbariérové napojení komunikace a cyklostezky u pomníku Miloše Sýkory a navazující plochy.

Pokračuje revitalizace pravého břehu řeky Ostravice. Kromě kácení a výsadby nových stromů a keřů bude zeleň doplněna také o nové okrasné keře, trvalky, kapradiny, traviny a cibuloviny do záhonů.

Řeší se pěší trasy na Moravské straně řeky (levý břeh) mezi Hradní lávkou a mostem Miloše Sýkory. Zpracovávají se průzkumy na statiku zdi pro umístění visuté galerie a zpracovává se dokumentace.

Postupně bude pokračovat výsadba květného trávníku a popínavých rostlin na nábřežní zdi.

Bude obnoven chodník na levém břehu řeky, který byl zničen velkou vodou. Bude osázen pevnějšími a většími opracovanými hranoly ze žuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám