Hlavní obsah

V Ostravě odhalili pamětní desku jako připomínku 75. výročí bombardování centra města

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání občanů Ostravy se konalo 29. srpna při příležitosti odhalení pamětní desky coby připomínky 75. výročí bombardování Ostravy (29. srpna 1944). Cílem letounů spojeneckých armád byly ostravské rafinerie a nádraží v Přívoze. Silně zasažené bombami bylo i centrum Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

V centru města Moravské Ostravy a Přívozu na křížení ulic Zámecké a Dlouhé byla odhalena pamětní deska. Zleva: Radim Babinec a Hana Šústková.

Článek

Při slavnostním odhalení pamětní desky a položení věnce události přiblížila ředitelka Archivu města Ostravy Hana Šústková. Zúčastnil se náměstek primátora města Ostravy Radim Babinec, Tomáš Netočný, člen obecně prospěšné společnosti Post Bellum o.p.s., která se zabývá zaznamenáváním a archivací vzpomínek pamětníků významných historických událostí, a také autor pamětní desky Marek Pražák.

„Spojenecké letecké svazy tehdy bombardovaly průmyslové cíle v Ostravě a zasáhly i samotné centrum Ostravy, v důsledku čehož zahynula spousta obyvatel. Abychom si mohli neustále připomínat jejich oběť, odhalujeme dnes tuto pamětní desku,” řekl statutární zástupce primátora města Ostravy a jeho náměstek Radim Babinec.

Podle Tomáše Netočného na Ostravu dopadaly v dopoledních hodinách 29. srpna 1944 americké bomby. Cílem letounů americké armády byly ostravské rafinérie a nádraží v Přívoze. V té době již byli lidé na přelety letounů nad městem zvyklí a mnozí nepřikládali význam sirénám, které ohlašovaly letecký poplach.

Letecký útok na Ostravu však strategické cíle - Vítkovické železárny a chemičku Rütgers - zasáhl jen okrajově. Většina bomb bohužel dopadla do obydlených oblastí. Nálet trval přes hodinu a vyžádal si téměř 500 obětí na životech. Značné škody vznikaly v Zábřehu, Vítkovicích a Slezské Ostravě. Silně bylo zasažené také centrum města v okolí dnešní Zámecké a Dlouhé ulice.

Památce Ostravanů, kteří při bombardování zahynuli, je věnována pamětní deska, která byla dnes v 11.00 hodin slavnostně odhalena.

Podle jejího autora Marka Pražáka postava ženy u bombami poničeného obchodního domu asociuje příběh - může se jednat o obyvatelku Ostravy, zaměstnankyni bombami poničeného obchodního domu nebo matku hledající dítě.

„Ve stejný den také začala výstava s názvem "Ostrava 29. srpna 1944", která je společným projektem města Ostravy, společnosti Post Bellum a Archivu města Ostravy. Vzpomínky Ireny Ondruchové, Emila Najzara a Tomáše Pertileho zaznamenali dokumentaristé Paměti národa Petra Sasínová a Tomáš Netočný,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám