Hlavní obsah

V okolí Valče, barokní perly na okraji Doupovských hor, se nachází množství památek

Novinky, Vratislav Konečný

Zdálo by se, že oblast nemá mnoho co nabídnout, opak je pravdou. Úpatí Doupovských vrchů využívaných coby vojenský výcvikový prostor je památkami nabitý. Leží tu zámek Krásný Dvůr s rozsáhlými sbírkami a monumentálním anglickým parkem, Valeč je známá souborem barokních soch z dílny M. B. Brauna.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek ve Valči

Článek

Braunovská sochařská galérie

Sochy se nacházely v barokní zámecké zahradě, proměněné v krajinářský park. Galerie 32 alegorických soch z Braunovy dílny byla po požáru zámku v roce 1976 přemístěna do lapidária v klášteře v Kladrubech. Na místě zůstalo 12 kopií, část byla ukradena.

Nyní je park zase "zabraunován."

Zámek, jehož posledními vlastníky byli Larisch-Moennichové, se začal rekonstruovat v roce 1995.

Barokní přestavba zámku vznikla za panování Kagerů ze Štampachu, kteří renesanční sídlo nechali přestavět.

Vše bylo dokončeno za vlastnictví rodu Globenů v letech 1730-1731. Tehdy vznikla i zahrada. Na zarostlém pahorku jsou zbytky letního divadla, úplně zmizely proslulé kaskády, kde šlechta pod vodopády piknikovala. Tři obří chrliče ve tvaru rybích hlav leží pod přístřeškem v parku.

V nádherném parku plném solitérních stromů stojí i značně zdevastovaný letohrádek, snad se podaří ho obnovit.

V době, kdy požár vznikl, byl objekt provozovaný jako dětský domov. Požár byl způsobený sálavým teplem v komíně, od kterého se vznítil zazděný trám, dlouho se tradovalo, že ho způsobil dětský kuřák.

Larischům stát majetek zabavil v roce 1945. Na platformě u zámku stojí nádherný kostel Nejsvětější Trojice, před ním monumentální sloup Nejsvětější Trojice od F. M. Kaňky.

V obci pod zámkem uvidíte kostel Narození sv. Jana Křtitele a několik barokních a klasicistních domů. Určitě se stavte v restauraci U Muzea, je stylově zařízena, v zámeckém parku je občerstvení v zámecké pokladně.

Co uvidíte v okolí

Krom avizovaného Krásného Dvora stojí nablízku tři rozhledny - Rubín nad Dolánkami, Schillerova v Kryrech a Vochlice u Lubence.

Další významnou, bohužel nepřístupnou památkou, je okrouhlá tvrz v obci Nepomyšl. Objekt, který byl v dezolátním stavu, je perfektně zrekonstruován a obnoven.

Ve Vroutku najdeme dva kostely – zdevastovaný, ale opravovaný sv. Jana Křtitele s přilehlým hřbitovem, který byl po roce 1945 zvandalizován. Přes silnici stojí unikátní, původně románský kostel sv. Jakuba Většího. V blízkosti se nachází bývalý dvůr, bohužel ne v dobré kondici.

Další opravovanou památkou v soukromých rukou je zámek v Lužci, před lety se tu natáčel film Adelheid. Opravený je i zámeček v Kružíně, v obci Mlýnce, také nepřístupný…

Skvostně je opravený kostel v Libyně, v roce 2010 na stržení, nyní vedený jako Muzeum vitráže, jediné v Evropě.

Téměř každá obec v okolí měla panské obydlí. Některá se podařilo zachránit, další jsou v dezolátním stavu jako například ve Věrušičkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám