Hlavní obsah

V obci Třebětice přibyl nový "obyvatel" Jan Podzim, může za to Alena Šverdíková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to pár dní, co překvapil svou přítomností v obecním parčíku obce Třebětice poblíž Holešova nový "obyvatel", jehož jméno je Jan Podzim. Autorkou nápadité figuríny, která elegantně sedí na jedné z laviček, je Alena Šverdíková, jedna z obyvatelek obce.

Foto: archiv Aleny Ševrdíkové

Tak vypadá v Třeběticích Jan Podzim.

Článek

„Mé jméno je Jan PODZIM a na světě jsem již odedávna,” začíná jeho motto. „A teď jsem se rozhodl, že osobně navštívím i Vás. Zdržím se ještě nějakou dobu, než mě vystřídá paní ZIMA. Jen bych Vás chtěl poprosit, abyste o mě trochu pečovali a zbytečně mě neničili. Neboť kdo za mnou se špatným úmyslem přijde, se zlou se potáže. Dokáži být milý, vlídný, teplý, občas větrný. Ale když mě lidé zlobí, jsem studený, deštivý, hodně větrný a nemám s nikým slitování. Je to, lidičky, na vás.”

Základní myšlenkou bylo podle Aleny Šverdíkové udělat něco pro lidi, ať už místní nebo ty ostatní, prostě jen tak pro pobavení. Hlavně vymyslela něco, co tu ještě - v intencích lidové tvořivosti - nebylo.

Současně přiznává, že ji v začátcích inspirovala fotka z jedné dýňové slavnosti v Rakousku. Přemýšlela, jak to udělat jinak, aby její nápad nebyl jen pro jednu příležitost. A tak vymyslela příběh o tom, že to bude pan Jan Podzim.

”Co se týká materiálu, ze kterého je vyroben, tak jsem chtěla, aby vše bylo laděno do teplých barev a materiálu, který charakterizuje podzimní období,„ říká Alena Šverdíková. ”Proto ta hlava z dýně, která mi k tomu přišla taková nejvhodnější. Musela jsem brát hodně ohled na počasí. Oblečení se podařilo sehnat za pár korun v „sekáči“. Aby se Jeník líbil, tak má všechno. Košili, vestičku, sako, kalhoty, šálu jako pán elegán. Boty a klobouk dobrovolně a zdarma poskytli místní obyvatelé. Nakonec jsem figurínu odekorovala podzimními ozdobami z listí a okrasných větviček a další vydlabané dýně, která slouží jako lucerna.„

Tím, že k Janu Podzimovi vymyslela povídání o tom, kdo to je a co tady pohledává, se snažila předejít jeho zničení ze strany lidí. A zatím se to daří. Jeníkovi nechybí nic z toho, co má mít.

„Velmi mě potěšil zájem místních obyvatel i veřejnosti z okolí,” přiznává šikovná výtvarnice. „Zpětná vazba o tom, že se Jenda „líbí“ je fajn. Dokonce mu lidé chodí večer zapalovat svíčku do lucerny. Také je hodně cizích lidí, kteří když jedou okolo, tak se zastaví a s Jeníkem se vyfotí.”

A jestli Alena Šverdíková plánuje něco dalšího? „Ano, nechtěla jsem, aby šlo jen o jednorázovou záležitost,” říká. „A tak chystám i něco na zimu. A protože zima začíná 21. prosince, plánujeme při té příležitosti v obci právě na tento den takovou malou akci, během které přivítáme zimu, slavnostně ozdobíme stromeček, zazpíváme koledy. Více nemůžu prozradit, je to překvapení pro naše lidičky. Zkrátka nasajeme a zpříjemníme si atmosféru nadcházejících Vánoc.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám