Hlavní obsah

V nymburském muzeu se vrátíte do dávno minulých školních let 

Novinky, Jan Řehounek

Vlastivědné muzeum v Nymburce ve spolupráci se Státním okresním archivem Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem a samotnými nymburskými školami připravily pro konec letošního roku poutavou výstavu „Kam jsme chodili do školy – z historie škol v Nymburce“.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Ten, kdo chodil do některé z nymburských škol, se tak může v ose času vrátit do svých dětských let, ale zajímavé informace a postřehy tu najdou i všichni ostatní.

K vidění jsou stavební plány škol, školní kroniky, dobové fotografie, dávno zapomenuté školní pomůcky. Nenávratně minulá i nedávná školní léta nejlépe připomenou školní lavice s kalamářem, učebnice, počítadla, psací potřeby, zařízení dobového kabinetu.

„Snahy o povznesení vzdělanosti v Nymburce můžeme spojit se založením města, kdy na přelomu 13. a 14. století vznikl konvent a kostel pro kazatelský řád dominikánů. V registrech z poloviny 16. století se dozvídáme, že ve městě stojí patrová škola v blízkosti kostela sv. Mikuláše. Ve své době vyhlášená latinská škola umírněných kališníků končí v rozvalinách během třicetileté války. V následujících dvou stech letech jsou pro školu ve městě upraveny různé prostory, k nejznámějším patří tzv. Kamenný dům u Fortny. V roce 1820 se školní učebny vracejí do jednoho křídla kláštera, které bylo v roce 1881 zbouráno. Rozvoj města a růst počtu obyvatel v 19. století zapříčinily, že na místě zrušeného kláštera je již v roce 1882 postavena chlapecká škola, později rozšířená o školu dívčí,“ přibližuje nejstarší historii nymburského školství hlavní tvůrce výstavy František Sýkora.

Exponáty výstavy ale přibližují i německou privátní školu Severozápadní dráhy, školu židovskou, obecnou školu Na Spálence, vyšší reálku – dnes gymnázium, odborné učiliště, školy mateřské, ale i nejnovější základní školu R. A. F. na sídlišti.

Organizátoři výstavy přišli i s krásným nápadem. V dlouhé řadě fotografií celých tříd, jaké se pořizovaly vždy na konci školního roku, nechali prázdná místa, na která doplňují další snímky, které přinesou návštěvníci výstavy.

Výstavu Kam jsme chodili do školy lze navštívit ve Vlastivědném muzeu v Nymburce až do 7. ledna. Otevřena je denně mimo pondělí, od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám