Hlavní obsah

V Nymburce se setkali literární vědci, aby diskutovali o díle Bohumila Hrabala

Novinky, Jan Řehounek

Ve dnech 30. března až 1. dubna se v Nymburce u příležitosti připomenutí dvacátého výročí úmrtí spisovatele Bohumila Hrabala uskutečnila literární konference Hrabalova schizofrenická historiografie – Literatura Bohumila Hrabala v dějinných zlomech krátkého 20. století.

Foto: Jan Řehounek

Na konferenci vystoupil se svým příspěvkem Hrabalova studentská léta v Nymburce i starosta města, historik Pavel Fojtík.

Článek

Zorganizovalo ji město Nymburk ve spolupráci s Fakultou humanitních studií UK a Filozofickou fakultou UK, Centre d´Etudes Tchèques, Université Libre de Bruxelles, Universität Erfurt a Ústavem dějin a archivem UK.

Se svými příspěvky na konferenci vystoupilo celkem jednadvacet literárních vědců, bohemistů a publicistů z Německa, Švédska, USA, Polska, Belgie a České republiky a zúčastnilo se několik desítek posluchačů včetně zahraničních (Německo, Maďarsko, Polsko, Slovensko…).

Ve čtvrtečním programu vystoupili čtyři referující na téma Estetický realismus a intertextualita, další lektoři se zabývali tématem Historiografie, topografie, akademie, jeden hovořil o vztahu českých čtenářů k Hrabalovu dílu, poslední představil nymburské aktivity k Bohumilu Hrabalovi. V podvečer navštívili všichni účastníci stálou expozici Bohumila Hrabala v nymburském muzeu, která vzbudila velký zájem.

Páteční program měl na pořadu sedm přednášek na témata Obrazy kultu jako historiografického rámce a Autobiografická Hrabalova próza. Odpoledne se účastníci seznámili s Gymnáziem Bohumila Hrabala v Nymburce – se studenty se tu sešli Holt Meyer z univerzity v Erfurtu a Petra James z univerzity v Bruselu již ve středu, a prošli si s výkladem historické památky města.

Ve večerním kulturním programu na malé scéně Hálkova divadla četla z Hrabalových povídek Zdena Harbolcová a Jaroslav Šturma se představil monologem strýce Pepina z Postřižin a Pavel Misík a Zdeněk Eliáš zavzpomínali na svého souseda a přítele v Kersku Bohumila Hrabala.

Po bloku tří přednášek na téma Bohumil Hrabal v interdisciplinárních perspektivách v sobotu dopoledne odjela většina zúčastněných ještě do Kerska, aby si v komentované procházce jarní přírodou prohlédli místa, kde Bohumil Hrabal žil na sklonku života.

Profesor Holt Meyer z Universität Erfurt se v závěru setkání vyjádřil velmi pochvalně o vědecké úrovni konference a rovněž pochválil nymburské organizátory za její bezchybný průběh.  

Reklama

Výběr článků

Načítám