Hlavní obsah

V Novém Městě na Moravě oslavili příchod jara módní přehlídkou

Novinky, Alena Dolníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín představili v Novém Městě na Moravě tři kolekce modelů vlastní výroby. Akce s názvem Krásy jara proběhla v úterý 24. dubna v novoměstském Kulturním domě.

Foto: Nové Město na Moravě

Plakát k akci

Článek

„Obor Design oděvů a módních doplňků má na naší uměleckoprůmyslové škole nejdelší dvacetiletou tradici. Učíme návrháře šít, kreativně přemýšlet a aranžovat. Naše kolekce prezentujeme skrze různé soutěže nebo projekty a jednou, dvakrát za rok uspořádáme větší módní přehlídku, jako je právě ta dnešní,“ zahájila akci vedoucí ateliéru Design oděvů a módních doplňků Miloslava Svobodová.

Diváci měli možnost zhlédnout celkem tři kolekce. První z nich byla průřezem povedených modelů z loňského a letošního školního roku. Druhou kolekcí byl soubor modelů s názvem Recyklovaná móda a ve třetím vstupu šlo o premiéru pro všechny předváděné modely. „Dnes ráno měli studenti čtvrtých ročníků obhajoby svých závěrečných prací a hned potom jsme modely sbalili a přivezli sem do Nového Města na Moravě,“ objasnila Svobodová.

Všechny kolekce obsahovaly mnoho zajímavých modelů a často i z velmi nečekaných materiálů. „V rámci kolekce Recyklovaná móda vznikly například šaty z čajových sáčků nebo gramofonových desek. Právě s touto kolekcí se studentům podařilo zvítězit na několika soutěžích, které byly primárně zaměřeny na ochranu životního prostředí. Z té původní kolekce dnes uvidíte modely z PET lahví, ze stavební izolační hmoty nebo z černého lepidla,“ prozradila Svobodová, která se ujala i role moderátorky.

Při výrobě třetí předváděné kolekce se studenti inspirovali přírodou, vytvářeli modely z černé plsti nebo využili dětských kreseb, které poté přenesli na své modely. Na závěr přehlídky vystoupily tři malé modelky jako překvapení pro diváky. Předvedly modely, jejichž autorka se při tvorbě inspirovala svým dětstvím a vytvořila tři modely pro zhruba desetileté děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám