Hlavní obsah

V Nepomuku mohou lidé pozorovat vesmírné objekty

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tento pátek se mohou zájemci z řad široké veřejnosti dovědět mnoho zajímavého z oboru astronomie a speciálními astronomickými dalekohledy si prakticky vyzkoušet pozorování Slunce a dalších objektů.

Foto: Jan Kaše

Astronomické dalekohledy budou v Nepomuku k vidění i využití

Článek

Akce, která je součástí Evropské noci vědců, se uskuteční v pátek 28. září na náměstí v Nepomuku a také v místní galerii. Pro návštěvníky je připraven bohatý program, při němž se nudit určitě nebudou.

Přímo na náměstí Augustýna Němejce bude probíhat pozorování oblohy astronomickými dalekohledy, pokusy z fyziky, biologie, chemie, astronomická kuchařka, noční modelářská akrobacie.

„Pro účastníky setkání jsou připravena astronomická pozorování nejenom objektů noční oblohy. K tomuto účelu budou dovezeny i speciální astronomické dalekohledy pro pozorování Slunce nebo dalekohledy velkých průměrů pro pozorování deep-sky objektů. Díky spolupráci s městským úřadem bude zajištěno i vypnutí pouličního osvětlení, včetně kostela, které výrazně zlepší pozorovací podmínky,“ uvedl Josef Jíra, předseda Západočeské pobočky České astronomické společnosti, která se tohoto projektu účastní již osmým rokem a od roku 2010 se zaměřuje na propagaci vědy i na místech mimo vědecká centra velkých měst, hvězdáren či univerzit.

Součástí programu budou i zajímavé přednášky. Na otázku, zda přežije lidstvo katastrofický rok 2012, se v prostorách Městské galerie v Nepomuku pokusí najít odpověď ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň Lumír Honzík.

Projekt Apollo – cesta na Měsíc či podvod století? To je zase název přednášky Ondřeje Trnky. Kdy Zemi čeká další srážka? Na tuto otázku bude hledat odpověď RNDr. Miroslava Randy, Ph.D. a stručný pohled do dějin vesmíru vám zprostředkuje RNDr. Michael Prouza, PhD.     

„V Městské galerii budou pro návštěvníky zároveň nainstalovány dvě aktuální výstavy, a sice výstava astronomických fotografií členů Západočeské pobočky a výstava Hrozby z kosmu, kterou připravila Hvězdárna a planetárium Plzeň. Ve stanech před radnicí pak budou předváděny pokusy z oborů chemie, fyziky, biologie, ale také i astronomie, které si pro návštěvníky připravili studenti Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech, Gymnázia Blovice, ZŠ Nepomuk, ZŠ Žinkovy, pedagogové ze Západočeské univerzity a pracovníci Hvězdárny a planetária Plzeň. Mezi velmi vyhledávané a divácky atraktivní patří soubor pokusů s názvem Astronomická kuchařka, která bude v průběhu večera prezentována členy Západočeské pobočky České astronomické společnosti, a která návštěvníkům umožní doslova ochutnat vesmír,“ dodal Josef Jíra.  

Samozřejmě nebude chybět ani vědomostní soutěž. Pro vítěze je připravena hodnotná cena v podobě dalekohledu. Nemusíte tedy vůbec váhat, zda na nepomucké náměstí zavítat či ne. Začátek je v 16.30 hodin a program potrvá až do půlnoci.

Bližší informace jsou k dispozici na stránkách Západočeské pobočky České astronomické společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám