Hlavní obsah

V německém Görlitzu se velmi líbilo Bradu Pittovi

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Görlitz je nejvýchodnější a pro mnohé nejkrásnější město Německa. Při natáčení filmu Hanební parchanti obdivoval jeho památky i Brad Pitt. Prý mu zde hlavně chutnalo. Görlitz se dělí na dvě části (východní část leží už v Polsku a jmenuje se Zgorzelec, česky Zhořelec), rozdělení ovšem není vůbec patrné.

Foto: Alexander Roemisch

Bruederstrasse

Článek

Město přináleželo také Českému království, zprvu jako osada za Václava I., od roku 1329 až do třicetileté války nepřetržitě. Zprvu jako součást Šestiměstí spolu s Žitavou, Kamencem, Budyšínem, Lobavou a Lubaní. Od roku 1396 jako součást Horní Lužice. Ve třicetileté válce bylo zničeno a vydrancováno, Pražský mír je v roce 1635 přiřkl Sasku. Po napoleonských válkách připadlo Prusku, jako součást Slezska.

Po podepsání Postupimské dohody se tu usídlilo mnoho Němců vyhnaných z východních území. Dohoda také stanovila německo-polské hranice na Odře a Nise, tím bylo město rozděleno. Nyní je znovu součástí Saska. Žije tu asi 57 tisíc obyvatel, je důležitým cestovním uzlem.

Středověk, secese a dvojslavnosti

Šarm města, které kupodivu uniklo běsnění fronty na konci druhé světové války, spočívá nejen v jeho středověké atmosféře. Můžete se o tom přesvědčit při různých oslavách a festivalech.

Například při Festivalu krátkých filmů tří zemí s příspěvky z Německa, Polska a České republiky, nebo při pouličním divadelním festivalu Via Thea, na kterém se potkávají umělci a divadelní soubory z celé Evropy. Samozřejmě i na Zgorzeleckých městských slavnostech, které se konají vždy koncem srpna o stejném víkendu jako Görlitzské staroměstské slavnosti. Dvojité městské slavnosti, které se takto neslaví nikde jinde, jsou dvojím důvodem k nekonečnému veselí.  

Ve městě je na 3500 památkových objektů, určitě budete obdivovat ulice a náměstí z gründerského období a krásné secesní domy s mnoha půvabnými detaily. Zážitek z nakupování nabízí obchodní dům na náměstí Demiani. Tento klenot ryzí secese, který v téměř nezměněné podobě přečkal dlouhá desetiletí plná změn, je charakteristický svým obrovským světlíkem a galerijně uspořádanými prodejními plochami.

V těsné blízkosti lze obdivovat také Schönhof, jednu z nejokázalejších budov ve městě, ve které byl dříve pivovar. Dnes je domovem Slezského muzea, ve kterém najdete umělecké řemeslo 17. - 19. století, řemeslné a průmyslové výrobky a umění z 19. a počátku 20. století. Nejen děti si zcela jistě najdou něco pro potěšení v görlitzském Muzeu hraček.

Přes 4000 hraček z Krušnohoří/ Erzgebirge vás zavede do světa hraček od roku 1850 do současnosti.

Pittovi tu chutnalo

Od doby, kdy v Görlitzu natáčel Brad Pitt,  je město také častou volbou při hledání filmové kulisy. Například scéna před místní radnicí, s hodinami z roku 1524, vykouzlí na plátně čirou renesanci.

Už v dobách NDR se zde znovu a znovu točily historické filmy a pohádky. Po převratu se Görlitz stal znovu Paříží 19. století a před nedávnem tady Brad Pitt s kolegy natáčel film Hanebný pancharti.

Možná zde ale byli i kvůli rustikální německé kuchyni, kterou může Görlitz nabídnout. Jednou z adres, kde se můžete výtečně najíst, je starobylý hostinec Zur schwarzen Kunst s otevřeným krbem, příjemným sklepením a pivní zahrádkou.  

Reklama

Výběr článků

Načítám