Hlavní obsah

V Náchodě byli vyhlášeni vítězové soutěže Mávnutím kouzelného proutku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mávnutím kouzelného proutku se nazýval osmý ročník výtvarné soutěže Naše Galerie, který pro občany Náchodska loni v říjnu vyhlásila Galerie výtvarného umění v Náchodě. Oficiální vyhlášení výsledků a předání cen proběhlo 24. ledna v rámci vernisáže vybraných soutěžních prací.

Foto: Dana Ehlová

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Mávnutím kouzelného proutku.

Článek

Soutěž probíhala ve čtyřech věkových kategoriích - dvě dětské byly rozděleny do 6 let a od 7 do 14 let, dále mládež ve věku 15 až 18 let a dospělí. Zúčastnilo se 160 výtvarníků a odborná porota hodnotila 180 prací v sedmi výtvarných oborech – kresba, malba, grafika, fotografie, plastika a objekt, poprvé se soutěžilo v oboru video.

A proč téma Mávnutím kouzelného proutku? „Ke vzniku myšlenky stanoveného tématu se staly podnětné především události odehrávající se ve městech náchodského regionu v průběhu letošního roku, které zapříčinily, bez jakéhokoliv dotázání, jediným mávnutím proutku, změny pro většinu z nás. Tématem jsme chtěli soutěžícím umožnit i bez kouzelného proutku změnit vše, co se jim nelíbí. Jejich úkolem bylo porozhlédnout se po okolí jejich města či obce, vzít do ruky tužku, pastelku, barvy, fotoaparát a navrhnout výtvarně krásnější, čistější a modernější místa, ve kterých by chtěli žít,“ uvedli pořadatelé z Galerie výtvarného umění v Náchodě v tiskové zprávě.

První oceněnou se stala vítězka nejmladší kategorie dětí do 6 let Petra Kašparová z Mateřské školy v Bohuslavicích nad Metují, která malovala temperou a svoji práci nazvala Chtěla bych být andělem. Učitelka malé výtvarnice Jana Cimrmanová měla z jejího vítězství velkou radost a krátce potom, co pětiletá Petruška převzala první cenu, řekla: „Této výtvarné soutěže se naše školka zúčastnila úplně poprvé. Největší radost mám z toho, že se nám podařilo zvítězit v konkurenci žáků základních uměleckých škol.“     

Vernisáže a předání cen vítězům byli přítomni nejen vítězové jednotlivých kategorií, ale také mnoho hostů, kteří zaplnili přízemí galerie i její ochoz, kde si mohli zároveň prohlédnout část výstavy Náchodský výtvarný podzim v rámci 30. přehlídky umění tohoto regionu.

Slavnostní vyhlášení vítězů 8. ročníku výtvarné soutěže Naše Galerie mělo i hudební část. V ní vystoupil kytarový soubor složený z žáků náchodské ZUŠ a otázkou pro mnohé z přítomných se stala vhodnost zařazených skladeb, neboť se zdá, že mnohem lepší volbou před vyhlášením zejména dvou nejmladších kategorií by bylo, kdyby zazněly malými dětmi velmi oblíbené večerníčkové či filmové pohádkové melodie, než skladby mistrů klasiky.

Dojem z této slavnostní akce navíc poněkud kazila absence ozvučení rozlehlých prostor Galerie výtvarného umění v Náchodě. Návštěvníci sledující vyhlašování vítězů z ochozu totiž téměř neslyšeli sólové kytarové skladby, stejně jako průvodní slovo nebo informace o vítězích.

To vše bylo samozřejmě možné zjistit při prohlídce výstavy nebo ze sborníku, v němž jsou všechny vítězné práce zařazeny a jenž se stane cenným důkazem úspěchu pro všechny vyhodnocené výtvarníky i zajímavým dokladem pro ostatní hosty.  

Výstava potrvá do 16. února a je přístupná denně (kromě pondělí) v době od 9 do 17 hodin.    

Reklama

Výběr článků

Načítám