Hlavní obsah

V Modrých dveřích ožil betlém

Novinky, Pavel Pávek

Betlémům, kterým se každé Vánoce obdivujeme, předcházely jesličky postavené prvně Františkem z Assisi v roce 1223. Stála u nich živá zvířata a jesličky se vlastně dají označit za inspiraci dnešních živých betlémů.

Foto: Pavel Pávek
Článek

 V sobotu 1. prosince se na největší živý betlém v širokém okolí přišla více než stovka zájemců podívat do terapeutického centra Modré dveře v Kostelci nad Černými lesy.

„Betlém stojí na ploše téměř devadesáti metrů a jeho autorem je akademický sochař Oleg Vašica, který s námi nespolupracuje na první akci. Na vlastní instalaci se podílelo mnoho klientů terapeutického centra, byli velice aktivní a pomáhají i nadále. Starají se o zvířátka, věnují se úklidu. Celá stavba i se zvířátky bude na zahradě přístupná každý den až do Tří králů, návštěvníci se mohu přijít zapálit svou vlastní svíčku štěstí,“ uvedl Viliam Sivek z občanského sdružení Modré dveře.

Setmělo se, rozsvícený stromek dostal možnost vyniknout a zbytek večera již patřil jen vokální skupině Blue Flowers, která posluchače doslova ohromila více než profesionálním vícehlasým provedením spirituálů, židovských písní, gospelů a pochopitelně vánočních písní.

Jako po každém koncertu připraveným sdružením Modré dveře se návštěvníci rozcházeli jen neradi, ale do konce roku se mohou ještě těšit na několik dalších, patrně nejvíce očekávaným je vystoupení virtuózního kytaristy Štěpána Raka.  

Reklama

Výběr článků

Načítám