Hlavní obsah

V Mníšku oslaví 100 let republiky výstavou veteránů a orchestrionu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 30. června proběhne v Mníšku pod Brdy oslava ke století Československa. Dobu první republiky si připomene výstavou historických vozidel, prvorepublikovými prohlídkami zámku i swingovým koncertem Dáji Šimíčkové. V sobotu 23. června pak město zve návštěvníky na představení Balada pro banditu.

Foto: archiv zámku Mníšku
Článek

„Když máš v chalupě orchestrion...,” zpívá se ve známé písničce ze známého televizního seriálu, ale kdo z nás viděl takový přístroj na vlastní oči a zblízka? V sobotu 30. června budou mít takovou příležitost návštěvníci Mníšku pod Brdy.

Město Mníšek společně se zámkem a místním Muzeem užitkové techniky připravuje celodenní akci k oslavě stého výročí vzniku československého státu. Kulturní referentka města a organizátorka akce Jana Dušková se nemůže dočkat: „Jsem ráda, že takovou akci mohu organizovat, protože vážně miluju první republiku, hlavně tehdejší elegantní módu.”

Také kastelánka zámku Jana Digrinová to má podobně a dodává: „Doufám, že i návštěvníci si to užijí stejně, jako se chystám já.”

Od 10 hodin budou v předzámčí ke spatření automobilové prvorepublikové skvosty a zmíněný orchestrion, které pocházejí ze sbírek mníšeckého muzea. Umíte si představit řídit auto s volantem na pravé straně? Nebo jezdit na kruhovém objezdu doleva? Právě za první republiky po vzniku Československa to bylo úplně normální.

Ne že bychom se k pravostrannému ježdění tehdy u nás nechystali, ale nějak se to stále odkládalo. A tak přišel Mnichov a poté radikální rozhodnutí. Jak píšou v časopise Ozvěny domova a světa z roku 1938: „Změna si vyžádá milionových nákladů, přeměnu nástupišť, výhybek tramvají, autobusů a ve vnitřní Praze hlavních křižovatek.” Musel to být pořádný chaos. 

Během dne budou v zámku připraveny prohlídky prvorepublikových interiérů, zábavné prohlídky pro děti, pohádkové sklepení a také výtvarná dílna. Děti se ještě mohou od 15 hodin těšit na kouzelnické představení kouzelníka Martina Kellmana, kterého, jak sám říká, hlavně baví „aktivně zapojit děti do kouzlení a vykouzlit jim úsměv i úžas na tvářích”. A tak se určitě nikdo nudit nebude. Děti se naučí kouzlit, dospělí se zasmějí a třeba si budou přát, aby byli znovu dětmi. 

V 16 hodin začne koncert v zámecké zahradě, při jehož poslechu budeme mít jistě pocit, že jsme se vrátili v čase. Uslyšíme jazzové šlágry i swingové melodie v podání pětičlenného ansámblu ve složení Dája Šimíčková & Shadde Yadda. Kromě hudebního zážitku se dočkáme také rad i poučení od Gutha Jarkovského „pro všechny případy života lidského”. 

Reklama

Výběr článků

Načítám