Hlavní obsah

V Mirošově začíná jaro také poutí

Novinky, Miloš Zikmund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok, tři týdny po velikonočních svátcích se na západním okraji Brd v malém městě Mirošov konají poutě.

Foto: Miloš Zikmund

Mirošovská pouť

Článek

Dlouholetá tradice

Pouť začíná sváteční mší v 8:15 hodin ráno v kostele sv. Josefa postaveném v roce 1693. Modlitbou, zpěvem za doprovodu varhan si věřící i návštěvníci připomenou, že některé věci na světě se stále opakují. Jak je stále důležitá láska, víra a dobro.

Atrakce a stánky čekají návštěvníky, na přilehlém náměstí. Houpačky, střelnice, cukrová vata i oblíbený řetízák čekají na malé i velké. Na tlusté i tenké, dámy a pány. Děti jsou nadšené a dospělí se těší na dobré pivko, klobásu a třeba i něco sladkého. Každý si určitě najde co má rád. Slečně mladík rád vystřelí růži, mamince nezapomenout koupit perníkové srdce, děti ochutnají turecký med a pro pány něco ostřejšího na roztažení cév.

Hlasitá hudba a děsivé atrakce najdou protipól v poklidné výstavě chovatelů drobného zvířectva v areálu místní historické fary. Fara byla dříve hojně navštěvována v době národního obrození významnými osobnostmi, jako například básníci Vojtěch Nejedlý, Puchmajer, Dobrovský, spisovatel Hněvkovský a další.

Hasičská zbrojnice se ráda pochlubí zajímavou technikou i odborným výkladem od aktivních místních dobrovolných hasičů. Jistě to zaujme malé i velké kluky. Být dobrovolným hasičem není žádná legrace. Hasiči se snaží být příkladnými občany města chováním i pomocí.

A jak se do Mirošova dostat? Žádný problém. Autem na kole, pěšky ale stylové to je „Mirošovkou“. Mirošovka je lokální vlaková trať z ještě z dob kdy se v okolí těžilo černé uhlí a sváželo dřevo z hlubokých lesů. Nyní je trať důkladně opravená a z okna vlaku pohled na krásnou jarní přírodu i rozkvetlé zahrádky domků u trati je zážitek sám pro sebe.

Vlak jede do „Mirošova – města“ z Rokycan nebo z Nezvěstic. (Jízdní řád najdete spolehlivě na netu ČD.) Cestou od vlaku můžete jít kolem zámku, kde se pořádají romantické veselky. Raději si vezměte deštník nebo pláštěnku, když náhodou zaprší, ale to je jen voda.

Tak na viděnou v Mirošově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám