Hlavní obsah

V Mikulově se na svátek sv. Václava bude koštovat sýr 

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov zakládá novou tradici, a to sýrařskou. Ve městě pod Pálavou sice žádná firma vyrábějící sýr není, ale v sobotu 28. září se na Náměstí sejdou všichni, kdo sýr milují. Bude se konat festival tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska s podtitulem SÝR 2013.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Na festivalu nenajdete sýry, které znáte z televizních reklam a koupíte v každém hypermarketu, ale sýry, u kterých vám jejich producent dokáže povykládat mnohdy o každé jednotlivé krávě, ovci nebo koze, která na něj dala mléko, o loukách, na kterých se pásla, a o jeho výrobě od začátku až do konce,“ zve pořadatel Martin Hrabec ze Slow Food Pálava.

Akce začne v 10 hodin na Náměstí a spolupořadatel konvivium Slow Food Pálava slibuje řadu novinek, na které není Mikulov doposud zvyklý. „Náměstí se promění v sýrovou tržnici, na které najdete malé sýraře z Čech, Moravy i Slovenska, jejichž sýry budete moci ochutnat a samozřejmě si je i koupit,“ uvedl Hrabec.

Důležitou doprovodnou akcí festivalu je národní soutěž a hodnocení nejlepších sýrů odbornou porotou pod vedením předsedy Slovenského Cechu bryndziarov Jána Keresteše, jejichž vyhlášení a předání cen proběhne v 16 hodin. Do soutěže je prozatím přihlášeno čtyřicet sýráren s více než sto padesáti vzorky.

Po celé odpoledne bude na Náměstí hrát také cimbálová muzika.

Další doprovodný program budou tvořit semináře pro odbornou i laickou veřejnost – pravda a mýty o legislativě při výrobě sýrů, historie sýra, párování sýrů a vína i sýrů a piva a samozřejmě i dětský program.

Pořadatelé očekávají, že se do Mikulova sjede minimálně tucet sýrařů s čerstvými, pařenými i zrajícími sýry. „V podstatě to není moc, ale pořád to bude největší kumulace malých sýrařů na jednom místě, ke které v České republice kdy došlo,“ říká Martin Hrabec.

Kromě sýrů budou moci návštěvníci ochutnat také vína od místních malovinařů, produkty firmy Naturvini, jako jsou hořčice, marmelády a jiné pochutiny, které se budou degustačně párovat se sýry a vínem. K sýru patří i pivo a o to se postará mikulovský minipivovar Mamut. Nejenom sýrem živ je člověk, a tak na mikulovském Náměstí nebudou chybět ani zabijačkové speciality a klobásky.

A proč jste se rozhodli tento festival v Mikulově vůbec pořádat, zeptali jsme se na závěr pořadatele Martina Hrabce.

„Nápad uspořádat festival tradičních sýrů se nám v hlavách začal rodit prakticky od té chvíle, kdy jsme na podzim roku 2008 poprvé navštívili úžasný festival Cheese, pořádaný hnutím Slow Food International v italském Bra, kam se každé dva roky sjedou z celé Evropy stovky většinou malých sýrařů, vyrábějících své produkty výhradně z nepasterizovaného mléka. Začali jsme pátrat, kdo podobný festival pořádá u nás, a ač se to zdálo v době raketově se rozmáhajících gastrofestivalů a vinařských akcí téměř nepředstavitelné, zjistili jsme, že podobná akce v České republice dosud neexistuje. Pět let jsme si pak tuhle myšlenku pečlivě chovali v hlavách a třásli se strachy, že než si na její realizaci uděláme čas, předběhne nás někdo jiný, ale měli jsme štěstí, a první ročník festivalu SÝR je konečně tu! A v Mikulově!“ dodal Hrabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám