Hlavní obsah

V Městské nemocnici Ostrava zahájil provoz nových radiologických přístrojů

Novinky, Josef Zajíc

V Městské nemocnici Ostrava, na oddělení radiologie a zobrazovacích metod v pavilonu F, se v úterý 5. dubna uskutečnilo slavnostní zahájení provozu nových radiologických přístrojů. Jejich zprovoznění bylo pro nemocnici velkou prioritou.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.4.2016. Nové přístroje na oddělení Radiologie a zobrazovacích metod.Zleva: D.Račák, T.Macura, J.Grochol, J.Chmelová, k. Kopejtko.

Článek

Slavnostního zahájení se zúčastnila celá řada hostů v čele s primátorem města Ostravy Tomášem Macurou, Josefem Grocholem, pověřeným řízením městské nemocnice Ostrava, Janou Chmelovou, primářkou oddělení radiologie a zobrazovacích metod MNO, a Karlem Kopejtkem, jednatelem a finančním ředitelem společnosti Siemens Healthcare, s. r. o. Po uvítacích proslovech přestřihli pásku a provoz byl oficiálně zahájen.

Přítomní návštěvníci zhlédli AG - angiografický RTG systém, diagnostický RTG skiagrafický přístroj a skiagraficko-skiaskopickou sklopnou stěnu. A také mobilní přístroje - přenosný sonografický přístroj, celotělový sonografický přístroj a diagnostickou pracovní stanici.

„Prioritou tohoto projektu je zlepšení vzdělávání v oblasti radiologických zobrazovacích metod v MNO. Jde o vzdělávání budoucích lékařů, všeobecných sester, ošetřovatelů nebo biomedicínských inženýrů. Spolupráci s MNO smluvně stvrdilo pět vzdělávacích institucí. Jsou to Ostravská univerzita, Vysoká škola báňská- Technická univerzita Ostrava, Slezská univerzita v Opavě, Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická, Střední odborná škola AHOL,” informoval David Račák, tiskový mluvčí MNO.

„Městská nemocnice je organizací, kterou jsme převzali v dlouhodobě podinvestovaném stavu. V horizontu několika následujících let jsme připraveni tento stav změnit. Nové radiologické vybavení, které bude sloužit nejen pacientům, lékařům, ale také studentům medicíny k jejich přípravě na budoucí povolání, je jen začátkem cesty, kterou máme před sebou. K financování náročného rozvoje nemocnice hodláme zřídit speciální fond, který budeme až do tohoto volebního období z rozpočtu města naplňovat částkou 200 - 250 miliónů korun ročně,” řekl primátor Tomáš Macura.

„Loňský rok i s touto investicí byl pro nás významný a překročil období minulé. V tomto trendu chceme pokračovat i v budoucnu tak, abychom Městskou nemocnici Ostrava v oblasti technologií udržovali na špičkové úrovni,” konstatoval Josef Grochol.

„Koncem roku jsme nainstalovali špičkové radiologické přístroje. Pomáhají nám vyšetřit v kratším čase více pacientů, kvalitnější obraz pomůže zpřesnit diagnostiku, nižší dávka záření je šetrnější k pacientům i nám samotným. Očekávám, že nová technika zlepší spolupráci s ostatními klinickými pracovišti,” uvedla k problematice Jana Chmelová, primářka oddělení radiologie a zobrazovacích metod.

Celkové náklady na projekt dosáhly částky ve výši 51 859 030 korun. Radiologické přístroje a celá fáze projektu byla financována ze dvou zdrojů: vlastní zdroje žadatele pokryly více než 8 miliónů korun (15 procent projektu), dotace poskytnuté z ROP Moravskoslezsko více než 46 miliónů korun (85 procent projektu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám