Hlavní obsah

V mělnické porodnici se narodilo rekordní tisící miminko

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní tisící miminko přišlo v porodnici Nemocnice Mělník na svět císařským řezem ve středu 21. listopadu. Holčička Anetka, která po narození vážila 3480 gramů, vykoukla na svět v 18:18, říká tatínek Josef Helcl.

Foto: Lucie Zikmundová

Rodiče Josef a Miroslava Helclovi s dcerou Anetkou.

Článek

Pro porodnici je to velká radost, naposledy se tolik dětí narodilo v roce 1979, pak už jen porodnost klesala. V posledních několika letech ale stoupá, tisíc dětí porodnice předpovídala už letos v lednu. „Od července máme sto porodů měsíčně,“ uvádí Procházková.

Rodiče tisícího dítěte, Josef a Miroslava Helclovi z Vrbna na Mělnicku, usilovali o potomka rok. Dlouho pak nevěděli, zda se narodí kluk nebo holka. Jméno Aneta vybírali dlouho.

„Celé těhotenství jsme se nemohli s mužem shodnout.  Výběr jména nám přišel jako velká zodpovědnost na celý život,“ míní maminka Mirka.  Pro kluka sice jméno nachystané měli, ale věřili, že se narodí holka, jak ukázal ultrazvuk.

Překvapení pro rodiče

Z toho, že je Anetka tisící dítě, byli rodiče příjemně překvapeni. Anetka se měla narodit až ve čtvrtek, císařský řez lékaři naplánovali kvůli obrácené poloze dítěte v děloze a s ohledem na předchozí operaci nastávající maminky.

„Anetka předběhla několik dětí a rozhodla se narodit už o den dříve,“ připomíná primářka. A protože se porod rozeběhl, bylo nutné sekci provést hned. Maminka Miroslava i malá Anetka, jsou v pořádku.

Malinké jubilantce a jejím rodičům popřejí v pondělí 27. listopadu zástupci vedení nemocnice, kteří předají finanční dar a květiny.  Na oslavě rekordu nebudou chybět s darem ani zástupci společnosti Kooperativa Insurance Group, která nemocnici vlastní.

Porodnice má dobrou pověst

Z 1000 miminek letos přišla na svět v Mělníku desatera dvojčata, 504 holčiček a 496 chlapečků. Porodnost i dále narůstá, primářka Procházková do konce roku očekává nejméně 1100 dětí. „Mělnickou porodnici jsme si vybrali proto, že jsme na ni slyšeli jen samou chválu. Také je dobře dostupná. Zároveň v ní pracují velmi kvalitní lékaři,“ doplnil Josef Helcl.

Porodnice má dobré jméno, vyhledávají jí rodičky z mnohem větší spádové oblasti, než bývalo ještě před dvěma lety zvykem. Vyhlášená je zejména díky rodinnému prostředí a osobnímu přístupu personálu k rodičkám. „Rozhodující byla právě změna přístupu a snaha vyjít ženám vstříc,“ objasňuje Procházková. Byla to právě ona, které změny po svém příchodu před dvěma roky nastartovala.

Letos přibyly rodičky zejména z Roudnicka, Neratovicka, Brandýska a také z Prahy. Tvoří zhruba polovinu klientek. „Meziroční nárůst ovlivnila lepší spolupráce s ambulantními gynekology i mimo region Mělnicka,“ uvádí primářka Mária Procházková. Lékaři používají také moderní metody vedení porodu, v nabídce je i několik druhů tišení bolesti při samotném porodu. 

Lékaři z neonatologie už také rutinně vyšetřují novorozencům ledviny a sluch. Samozřejmostí jsou kurzy, laktační poradna a další nadstandardní služby. Zařízení se nebrání ani alternativním metodám porodu, nesmí však ohrozit matku a dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám