Hlavní obsah

V Máslovicích se již těší na vyřezávání betléma z másla

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že kdo má máslo na hlavě, má tu nejdražší kebuli pod sluncem. Zatímco dříve vítězila pohádková sůl nad zlato, nyní je to stlučený tuk z kravského mléka. Mít doma pár desítek kostek rovná se pokladu. V Máslovicích z něho každý rok vyřezávají betlém, bude tomu tak i letos, 25. listopadu.

Foto: Vratislav Konečný

Z let minulých

Článek

V sobotu na svátek svaté Kateřiny se v Máslovicích bude vyřezávat betlém z převzácné komodity, jejíž v posledních měsících vyvolává hysterii. Přitom se během roku zdražilo tolik potravin, které možná používáme více, ale 250gramová kostka u leckoho vyvolává kolapsové stavy. A v Máslovicích si "dovolí" z tohoto produktu ještě vyřezávat betlém!

Muzeum másla slaví dvacáté výročí, o jeho vznik se zasloužila starostka Máslovic, ing. Vladimíra Sýkorová, jež spolu s ostatními zastupiteli vede přímo vzorně obec.

Máslovice jsou obcí dávnověkou, název pochází od Másla, z rodu Masloviců, jde tedy jako u řady dalších našich lokalit o jméno vlastní. (Pavlovice, Petrovice, Heřmanice...)

Co jiného než muzeum másla

Muzeum vzniklo v roce 1997 díky pochopení obecního zastupitelstva na náklad obce s finančním přispěním nadace Open Society Fund Praha a vládního Programu obnovy venkova a za odborné i materiální pomoci Zemědělského muzea, zámku Kačina, Klubu sběratelů kuriozit a dalších muzeí.

Mít máslové muzeum se zdálo být téměř povinností, všichni byli pro dobrý nápad. S betlémováním se začalo v roce 2003, většinou se vyřezává ze 20 kilogramů másla, letos mají zatím 40 kostek, jak potvrdila paní starostka, možná ale přibydou i další.

Betlém má některé starořezače, ale většinou přijde do másla zakrojit i někdo nový, takže nikdy není výsledek stejný. Dílo se uchovává v chladu, aby vydrželo do ledna.

Muzeum je malé, tři místnosti včetně pokladny, která slouží jako infocentrum, a prodejna suvenýrů. Půvabná je keramika, třeba dózy na uchovávání másla v podobě ležící krávy.

V expozici najdete všemožno o máslu, tiskoviny, formy, obaly, nádoby na mléko, tlouky, máselnice i malý improvizovaný chlév.

Otevřeno je celoročně (kromě února) sobota a neděle 10-12, 13-16 hodin. Ve všední den pouze po předběžné objednávce (min. 10 osob). 

Reklama

Výběr článků

Načítám