Hlavní obsah

V Malých lázních v Náchodě-Bělovsi je živo i v zimě. Na Běloveské bublinky se stojí fronty

Novinky, Dana Ehlová

Letošní mírná zima přeje ledasčemu, mezi jiným i Malým lázním v Náchodě-Bělovsi. Díky téměř trvalým teplotám nad bodem mrazu nabízí takzvané zimní pítko minerální vodu z léčivého zdroje Jan denně v době od 8 do 18 hodin. A zájem je značný. Na minerálku se občas stojí fronta.

Foto: Dana Ehlová

Zimní pítko v Nových lázních v Náchodě - Bělovsi.

Článek

Malé lázně byly slavnostně otevřeny 15. prosince minulého roku. V areálu se nachází replika Vily Komenský, která je věrnou kopií původní vily. Na tento objekt pak navazuje zastřešená kolonáda, jejíž součástí jsou pítka s léčivou minerální vodou.

Stavba Malých lázní v Bělovsi podle projektu Ateliéru Tsunami Náchod začala 25. října 2017 a průběh zkomplikovala vynucená změna zhotovitele, neboť původně vybraná firma neplnila podmínky smlouvy, a proto byla nahrazena novou.

Investice je realizována a spolufinancována z projektu Aqua Mineralis Glacensis. Celkové náklady činily zhruba 26 milionů korun s tím, že 13,5 milionu by měla pokrýt dotace.

Zahájení provozu lázní považuje starosta Náchoda za splnění snu, jehož naplnění trvalo dlouhých 23 let.

Plné uvedení do provozu a kompletní vybavení objektu je plánováno na březen až duben letošního roku. Poté bude veřejnosti v přízemí objektu k dispozici kavárna s cukrárnou a v prvním nadzemním podlaží stálá expozice o lázeňství v Náchodě.

Zásobování kolonády kvalitní minerální vodou nazvanou Běloveské bublinky je zajišťováno prostřednictvím vrtů Běla a Jan. Vedle pitné kúry jsou oba zdroje vhodné i pro vanové uhličité koupele a suché uhličité koupele. Aktuálně zprovozněné zimní pítko vydává minerální vodu při příznivých klimatických podmínkách, v tomto případě až do minus 3 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám