Hlavní obsah

V Litomyšli se opět chystá oblíbená hádanková soutěž

Novinky, Barbora Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Smetanovy Litomyšle rádi vzpomínají na soutěže, v nichž tipovali názvy filmů, televizních seriálů nebo pohádek podle zahraných hudebních ukázek. Pořadatelé proto připravují něco podobného i letos.

Foto: archiv Smetanovy Litomyšle

Smetanova Litomyšl

Článek

Koncert #ujizdimNaSmetance má být přehlídkou toho nejoblíbenějšího, s čím se v minulosti diváci již setkali. A tak jsou na program zařazeny samé známé melodie. Zazní populární části orchestrálních kompozic, drobné perličky koncertních síní a slavné přídavky, ale také například téma z filmů o Jamesi Bondovi, Hommage á J. S. Bach legendární kapely Collegium Musicum nebo ústřední motiv z večerníčků o Křemílkovi a Vochomůrkovi.

Právě v rámci tohoto pořadu proběhne oblíbená hádanková soutěž. Návštěvníci budou ze čtyř možností vybírat správný název osmi českých seriálů, ze kterých uslyší hudební ukázku. Kdo odpoví na vše správně, postoupí do slosování a může si z koncertu odnést nový telefon.

Pořadem bude provázet beatboxer a zpěvák En.Dru, vicemistr světa a dvojnásobný mistr republiky v loopingu, hudební improvizaci s použitím přístroje, který smyčkuje zaznamenané stopy. Ty však En.dru nahrává bez použití hudebních nástrojů přímo před publikem jen ústy a hlasem.

Romeo a Julie pod zámeckými arkádami

Velkou francouzskou operu Romeo a Julie Charles Gounod zkomponoval roku 1865 na námět asi nejznámější Shakespearovy tragédie o velké lásce na pozadí nesmiřitelné nenávisti dvou rodů. Vystavěl ji na mohutných sborech, výpravných baletních scénách, ale proslavila se především sóla a dueta plná vroucí kantilény, která žijí na koncertním pódiu i samostatně jako častá součást pěveckých galakoncertů.

Každý milovník krásných hlasů si vzpomene na Juliinu valčíkovou árii „Je veux vivre“, nebo Romeův lyrický zpěv „L’amour! ... Ah! lève-toi, soleil!“. Zajímavostí je, že v tehdejším Rakousku-Uhersku uvedl toto dílo prvně, již dva roky po pařížské premiéře, velký Gounodův ctitel Bedřich Smetana a že soubor Státní opery Národního divadla Praha přiveze na letošní Smetanovu Litomyšl zbrusu novou inscenaci, která má premiéru právě nyní v dubnu.

Malá noční hudba a Sukova serenáda ve Svitavách

Sváteční program, který potěší ucho každého milovníka krásné hudby, přinese Externí koncert ve Svitavách. Jeho hostem bude přední polský komorní orchestr Leopoldinum z Wroclawi. Toto výtečné smyčcové těleso přednese kompozice tří staletí, které spojuje pověst, harmonie i kantiléna.

K 260. výročí Mozartova narození zazní v úvodu proslulá serenáda Malá noční hudba a po ní taneční suita “Z časů Holbergových” norského národního skladatele Edvarda H. Griega. Tři kusy ve starém slohu jsou dílem Henryka M. Góreckého z roku 1963, ale nezastírají inspiraci ve starší hudbě a tatranském folklóru.

Vrcholem koncertu pak jistě bude provedení Sukovy Serenády Es dur. Tato skladba patřila po desetiletí neodmyslitelně k štědrovečernímu vysílání televize a rozhlasu, i když s Vánocemi vlastně nemá nic společného. Její lyrika, idyličnost a zpěvnost však vždy spolehlivě naladí opravdu sváteční atmosféru.

#ujizdimNaSmetance, 15. června, Zámek Litomyšl

Charles Gounod: Romeo a Julie, 23. června, Zámek Litomyšl

Externí koncert ve Svitavách, 29. června, Kulturní centrum Fabrika, Svitavy

Reklama

Výběr článků

Načítám