Hlavní obsah

V letním sídle princezny Cecílie v Postupimi "narýsoval" Stalin poválečnou Evropu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Město na okraji Berlína rozkládající se u Havelského jezera je přímo prodchnuto historickými událostmi. Císařští Hohenzollernové tu měli svá letní sídla, proslulé jsou paláce v Sanssouci, v posádkovém kostele převzal v roce 1933 z rukou Paula von Hindenburga moc Adolf Hitler coby říšský kancléř.

Foto: Vratislav Konečný

zámeček Cecilienhof

Článek

Zbořený kostel prý chtějí Němci znovu obnovit. Největší událostí je Postupimská konference z léta 1945.

Když umíraly milióny

V naprostém poklidu se rozkládá u jezera malý zámeček, postavený v letech 1913 až 1917. Na frontách Evropy umíraly milióny lidí, korunní princ Vilém ale potřeboval domeček pro svou ženu Cecílii. Nedaleký Babelsberg byl odpočinkovým sídlem císaře Viléma II. a korunních princů. Také tu stojí světoznámé filmové ateliéry, pro Němce je to dobrá adresa. 

Zámeček je pojmenován po Cecílii, Cecilienhof. V takřka komorní stavbě se odehrála asi nejdůležitější událost v poválečných dějinách starého kontinentu. Zámeček je postaven v duchu tudorovské venkovské architektury, trochu komické, v době, kdy Anglie byla Němcům úhlavním nepřítelem. Ale ve světové válce se rvali bratranci zastoupení svými věrnými národy.

Jednalo se u Cecilky

Na konferenci, která vešla ve známost jako Postupimská, se rozhodlo o poválečném uspořádání Evropy a o osudu poražených států, zejména Německa. Trvala od 17. července do 2. srpna 1945.

Původně se mělo jednat v Berlíně. Ve zcela zdevastovaném městě se nenašla vhodná prostora, ani nebylo možno zajistit bezpečnost účastníků, takže se zástupci mocností J. V. Stalin, nově zvolený americký prezident H. Trumann, W. Churchill, později nahrazený C. Atleem, sešli v Cecilienhofu.

Z Moskvy byl k jednání dopraven dubový kulatý konferenční stůl pokrytý červeným suknem. Jednací sál i ubytovací místnosti jsou zachovány v původním stavu. 

Prvním bodem bylo poválečné uspořádání Německa, rozdělení okupačních zón. Západní mocnosti prosadily i přítomnost Francouzů, reparace, odsun Němců z osvobozených území a posunutí sovětských hranic na východ. Američané ještě bojovali v Pacifiku, válka skončila až kapitulací Japonska, a potřebovali na východě ruskou pomoc, takže Stalinovi téměř ve všem ustoupili.

Trumanovým protiruským trumfem měla být atomová bomba, když o její existenci řekl Stalinovi, nijak ho tím nepřekvapil. Rusové o ní měli průběžně informace od prosovětsky smýšlejících Američanů.

Čtyři D

Truman se vyjádřil negativně k zasahování Rusů do poválečného vývoje, zejména v Polsku, dosazování loutkových vlád na Rusy osvobozených územích. Dohoda z Jalty, kde se hovořilo o demokracii v osvobozené Evropě, byla anulována. Německo mělo být denacifikováno, demokratizováno, demilitarizováno, demonopolizováno.

Pod taktovkou strýčka Joea

Stalin by ho nejraději nechal zničit, na závěr se podařilo prosadit okupační pásma. Rusové územně získali na úkor Polska, Rumunska, Pobaltí, Finska, Československa. Spojenci zpočátku říkali Stalinovi strýček Joe, ale stále více se ujišťovali, že se nejedná o dobráka. Hrál tvrdě a vyhrával.

Odsun německého obyvatelstva byl řešen až v závěru.

„Mocnosti souhlasí s tím, že jakýkoli přesun obyvatel, k němuž dojde, se musí provádět organizovaně a humánním způsobem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám