Hlavní obsah

V létě chybí krev, pomozte a darujte ji ve zlínské transfuzní stanici

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prázdnin každoročně ubývá dárců krve a tudíž i množství této nenahraditelné tekutiny. Situace bývá nejhorší v Krajské nemocnici T. Bati především proto, že v letních měsících přibývá komplikovaných úrazů a poranění. Ty nejtěžší případy z celého kraje končí právě ve zlínské nemocnici.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Momentálně je v KNTB nedostatek všech krevních skupin.

„Doba dovolených, ale také odjezdy do exotických destinací nebo klíšťata – to všechno ovlivňuje menší počet příchozích dárců o prázdninách. Budeme rádi za každého člověka, který přijde darovat krev,” uvedla primářka Hematologicko – transfuzního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně MUDr. Jana Pelková.

V medicíně je krev nenahraditelná a potřebovat ji může někdy každý – ať už po úrazu, operaci nebo porodu. V Krajské nemocnici T. Bati nejvíce krve spotřebují při operacích chirurgové, gynekologové, traumatologové či lékaři urgentního příjmu a ARO.

„Nemocnice pořád potřebuje mít zásoby krve, plazmy a dalších krevních preparátů. Průběh operačních výkonů není vždy předvídatelný, u těch komplikovaných se dávky krve často několikanásobně překračují,” řekl primář Traumatologického oddělení MUDr. Petr Menšík.

Podle údajů Hematologicko-transfuzního oddělení KNTB bylo za rok 2017 ve zlínské nemocnici spotřebováno celkem 17 848 transfuzních přípravků.

Lidé, kteří by chtěli darovat krev, musí být zdraví a ve věku 18 - 60 let. Na transfuzní stanici do Krajské nemocnice T. Bati mohou přijít v pondělí, středu, čtvrtek a pátek ráno od 6 do 9 hodin, v úterý potom od 13 do 16 hodin. Prvodárci s sebou musí mít zdravotnickou dokumentaci nebo výpis o zdravotním stavu od svého ošetřujícího lékaře.

Podrobnější informace včetně omezení (například pokud má člověk klíště, může jít darovat krev až měsíc po jeho odstranění) najdete na webových stránkách nemocnice www.kntb.cz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám