Hlavní obsah

V Kulturním domě města Ostravy je k vidění výstava obrazů Antonína Gavlase

Novinky, Josef Zajíc

Od středy 2. května je v Galerii Gaudeamus Kulturního domu města Ostravy k vidění výstava Antonín Gavlas - Partitury světla. Autora na vernisáži představila kurátorka výstavy Anna Zatloukalová.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.5.2018 Výstava Antonína Gavlase : Partitury Světla. Galerie GAUDEAMUS.

Článek

Autor představuje obrazy, u kterých zejména preferuje techniku enkaustiku (malování horkým voskem), k vidění jsou i sochařské práce.

„Mých deset, možná dvacet posledních výstav se zabývalo světlem - Případ světla, Dotek světla, Kapky světla a podobně. Teď jsou to Partitury světla. Takže zůstávám u tohoto tématu světla, prosvětlené krajiny, stejně jako neurčitého kosmického prostoru, kde nás vlastně vede nějaké světlo. No a ty partitury. Světlo je vlnění, hudba, tóny jsou vlastně také vlnění, takže to splývá v jedno. Právě zde v Domě kultury města Ostravy je souznění hudby a světla v mých obrazech velmi patrné,” řekl po vernisáži Antonín Gavlas

Antonín Gavlas (1953) je všestranný výtvarník pohybujících se v různých oborech výtvarné tvorby. Techniky, které preferuje jsou enkaustika, keramika, dřevo, smalt, sochařství, ale také fotografie.

„Autor výstavy léta působí v Ostravě. Za tu dobu si vybudoval dobrou pověst široce uznávaného všestranného výtvarníka i respektovaného manažera umění. Obojí činí s ucelenou vizí a promyšlenou koncepcí. V tvorbě Antonína Gavlase, jako mikrokosmu se zračí zákonitosti pohybu celého univerza s preferencí principu kalokagathie - vyváženého spojení krásy a dobra, v umění i v životě,” napsal o autorovi Dr. Vladimír Šiler.

Antonín Gavlas uspořádal více než sedmdesát samostatných výstav a zúčastnil se asi dvě stě výstav společných v České republice, Anglii, Belgii, Japonsku, Německu, Maďarsku, Švýcarsku, Slovensku, Mexiku a USA.

Ostravská výstava potrvá do 31. května. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám